Denise Reck, WASH United

Hurra for mensdagen!

Torsdag 28. mai markeres Menshygienedagen. Formålet er blant annet å spre kunnskap, fremme god menshygiene og bryte tabuer og negative sosiale normer knyttet til mensen.

God menstruell helse har en direkte sammenheng med menneskerettighetene og FNs bærekraftsmål. For selv om menstruell helse ikke er nevnt eksplisitt, er det helt nødvendig at vi snakker mer om mensen dersom verden skal oppnå målene om god utdanning, likestilling og rent vann og gode sanitærforhold for alle.

Mer enn bare overflødig feministprat
Til enhver tid blør over 330 millioner jenter og kvinner. Likevel er dårlige muligheter til å håndtere mensen fremdeles med å hindre en normal gjennomføring av hverdagslige aktiviteter, og fører dessuten til fravær og frafall fra skole og utdanning, dårligere arbeidsprestasjoner og isolasjon fra lokalsamfunnet. Tabu, stigma og overtro gir mange kvinner stor psykisk og fysisk belastning under mensen, mens uhygieniske metoder for å håndtere blødninger fører til infeksjoner og andre helseproblemer.

Halvparten at verdens befolkning opplever en månedlig menstruasjon gjennom store deler av livet. Å snakke om mensen, å bryte tabuer og gjøre det lettere for kvinner verden over å håndtere sin mensen på en trygg og hygienisk måte, er sentrale tiltak for å sikre bedre likestilling.

  • Når foreldrene har jobb, trenger ikke barna å jobbe. Bedre familieøkonomi reduserer dessuten sjansen for at jenter giftes bort i ung alder. Når mor mister flere dagers arbeid hver måned på grunn av mensen, er det mange familier som mister verdifull og gjerne nødvendig inntekt.
  • Jenter som utdannes gifter seg senere, får færre barn, blir i mindre grad økonomisk avhengig av andre, og utsettes i mindre grad for vold i hjemmet. Da blir det er stort likestillingsproblem når mange jenter blir hjemme eller slutter på skolen fordi de får mensen.


Kvinnelige ledere deler ut gratis bind til elever ved en fattig skole i Accra, Ghana. Foto: PlanetCare.

– Anslagsvis 500 millioner jenter og kvinner verden over mangler fasilitetene de trenger under menstruasjon. Det kan være mangel på hygieniske, praktiske og rimelige materialer til å absorbere blod. Mange mangler også vann, såpe og et sted det er passende å bytte, vaske og tørke gjenbrukbare materialer og undertøy. Gjenbrukte tøystykker uten tilgang på vann er ikke hygienisk, har Oda Marie Stey, styremedlem i Foreningen for internasjonale vannstudier (FIVAS), tidligere uttalt til Verdens beste nyheter.

La oss snakke om mensen
Aditi Gupta er en indisk entreprenør og medstifter av Menstrupedia, en tegneserie som enkelt forklarer hva menstruasjon er. I en TED-talk fra 2015 forteller hun at 3 av 10 jenter i India ikke vet hva mensen er når de får mensen for første gang. I noen deler av landet er tallet så høyt som 9 av 10 jenter. Lærere som ønsker å opplyse om mensen, tør ikke på grunn av alle tabuene knyttet til menstruasjon, samtidig som de ofte har liten kunnskap om mensen selv. India er langt fra det eneste landet der unge jenter har liten eller ingen kunnskap om mensen. Blant annet har en studie fra Nairobi sitt slumområde vist at 3 av 4 jenter ikke visste hva som skjedde første gang de fikk mensen.

Når presis informasjon om mensen integreres i skoleundervisningen vil man i langt større grad oppnå målet om å bryte ned skam og stigma. I tillegg vil unge jenter få økt kunnskap om hva de kan forvente av puberteten og hvordan de på en hygienisk og effektiv måte kan håndtere sin menstruasjon. Bedre kunnskap er med andre ord et viktig skritt for å gjøre mensen enklere å håndtere for mange kvinner.


Fra markeringen av menshygienedagen i Uganda, 2015. Foto: Denise Reck, WASH United.

I tillegg er det helt nødvendig at det settes økt fokus på mensen hos flyktninger og i flyktningleirer. I en overbefolket leir, med manglende vann- og sanitærfasiliteter og få muligheter til privatliv, blir mensen en ekstra utfordring for unge jenter og kvinner. For mange kan det også være ekstra vanskelig å få tak i bind eller ekstra tøystykker for å håndtere mensen.

Å snakke om mensen vil ikke alene gjøre det lettere for kvinner på flukt å håndtere sin månedlige menstruasjon. Det vil heller ikke hindre sosial isolasjon, manglende skolegang og økt helserisiko. Men ved å snakke om mensen er vi med å anerkjenne at dette er en stor utfordring for millioner av kvinner rundt omkring i verden – hver eneste dag.