"Et glass til" er Thomas Vinterberg på sitt beste

Mikkelsens gjenforening med Vinterberg er en glimrende historie om guttastemning, selvtillit og fylleangst.

«Et glass til» er den etterlengtede gjenforeningen mellom Mads Mikkelsen og Thomas Vinterberg siden den forrige filmen deres «Jakten».

Filmen tar for seg 4 middelaldrende lærere ved en videregående skole som merker at de ikke lenger er hippe eller engasjerende. Når Nikolaj (Magnus Millang) forteller om Finn Skårderuds teori om at mennesker er født med en halv promille for lite, så ser Martin (Mads Mikkelsen) Muligheten sin for å bli en engasjerende historielærer. Etter en god start på eksperimentet så får han lærervennene til å teste teorien de også, spørsmålet er om de klarer å trå linjen mellom å være en mer kreativ person eller å ende opp som en alkoholiker …

Dette er en film om vennskap, frykten for å miste ungdommen sin og ikke minst alkoholisme. Som en 24 år gammel mann som ikke er i nærheten av å være i deres posisjon så relaterer jeg allikevel veldig med dem, det å være inkludert og kunne leve opp til forventingene fra folk. Og når alkoholen tar litt overhånd så kan du allikevel forstå hvorfor de gjorde som de gjorde.


Foto: Arthaus / Henrik Ohsten

Som i Jakten, så fungerer Mads utmerket som en hverdagslig lærer som sliter med selvtillit og som en person prøver å ta tilbake sin egen ungdom. Mads står sterkt i filmen og er den vi følger, men han har støtte fra sterke skuespillere som Thomas Bo Larsen, Lars Ranthe og Magnus Millang, som vi også følger for å se hvor godt de klarer å undervise mens de er litt brisne.

I løpet av filmen blir det brukt flere kreative valg, inkludert å bryte den fjerde muren ved å vise ekte videoer av politikere som er stup drita, blant annet Boris Yeltsin. Vinterberg er flink til å bruke unaturlige elementer uten at de stikker ut negativt.

Filmen prøver til tider å unngå å eksplisitt nevne alkoholisme selv om vi ender opp med scener hvor Peter (Lars Ranthe) pusher en elev til å ta noen slurker for å få mot og selvtillit til å ta muntlig eksamen.

Til å være en film som handler om alkohol, så er det kanskje en av de som er mest nøytrale i sitt standpunkt til det. Den er ikke redd for å vise de ubehagelige scenarioene når du smugdrikker på jobb, men den setter også alkohol i et veldig attraktivt lys, det er noe spesielt når selve Mads Mikkelsen gir det blikket til et glass med vodka.

Og det er her filmens største nedgang er. Med den tematikken den har, så har den også et ansvar overfor de som har hatt problemer med alkoholisme. Selv om det er en fantastisk feelgood film, så må jeg gi en liten advarsel til de som har hatt en litt dårlig historie med alkohol.


Foto: Arthaus / Henrik Ohsten

Noen klassifiserer filmen som en komedie, mens noen andre klassifiserer den som et drama. Men for meg så detter den imellom, noe som gjør den veldig menneskelig og relaterbar. Det er en film som er overraskende positiv til alkohol, men som samtidig tar opp konsekvensene når det går over bord.

I motsetning til "Jakten", så er filmen en gledesfryd å se, Mads er virkelig i sitt element i denne filmen, og mye er takket være Thomas Vinterbergs fantastiske regi og fortellermåte. Han har til og med fått Mads til å endelig vise sine fantastiske dansemoves på film!

Sluttsekvensen i filmen er noe helt for seg selv, den oppsumerer alle følelsene i filmen og er et visuelt mesterverk, mye takket være norske Sturla Brandth Grøvlens nydelige kameraarbeid.

Filmen er som et godt glass vin hvor du lurer på om du bare skal ha et glass til…

5 av 6

toppfoto: Arthaus / Henrik Ohsten