Skumma anbefaler: uke 43

Hva skal du i helgen? Skumma mener du burde spille spill, se film og kanskje se en serie etter det igjen. Vi fikser med andre ord underholdningen, alt du må gjøre er å koke opp litt kakao og kose deg.

Spill: Maxi-Yatzy med sjetonger
Hvorfor spille vanlig Yatzy? Når du kan spille Yatzy, men med enda mer sjanse! Enda mer strategi. Problemet med vanlig Yatzy er at det så og si bare er ren tilfeldighet. Er det egentlig et spill? Du kan like så godt spille kortspillet krig, og vær ærlig, kan du tenke deg noe kjedeligere? Nei, dropp det! Oppgrader til Maxi-Yatzy og du kan endelig ha det kjempegøy på hytta.
Med sjetonger kan man spare på kastene sine. La oss si du får et par med 6-ere på første slag, du er fornøyd med dette og føler det er helt unødvendig for deg å kaste flere ganger. Nå kan du være smart og spare disse slagene til en annen runde! Måten man gjør dette på er å ta to sjetonger fra posen med veldig mange sjetonger og legge dem i nærheten av deg selv, så du vet at disse sjetongene er dine. Neste runde får du kanskje fem 1-ere, Yatzy er i sikte. Du kaster en gang til, en 5-er. Svetten drypper fra pannen din, ett kast igjen tenker du. 5-er igjen. Ingen Yatzy tenker du, men fortvil ikke. Du har jo vært smart! Du har nemlig to kast igjen, alt du måtte gjøre var å se rundt deg på bordet om du har noen sjetonger. Kanskje du fikk Yatzy på de siste slagene, kanskje ikke, men sjansen økte betraktelig fordi du hadde sjetonger og hadde muligheten til å spille spillet på en strategisk måte.
Frister dette? Du er overbevist, ikke sant? Du tenker kanskje, hvordan kan jeg anskaffe denne fantastiske versjonen av et helt middelmådig spill? Vel, det skal jeg fortelle deg, min venn. Du må for all del ikke gå inn på en tilfeldig Ark-bokhandel og spørre om Yatzy med svarte prikker. Da kommer dama i kassa til gi deg et stygt blikk og si nei. Du kommer til å føle deg så flau at du aldri prøver noe lignende igjen. Du blir dømt til å spille ORDINÆR Yatzy for resten av ditt naturlige liv. Nei, det du derimot kan gjøre er å ta skjebnen i dine egne hender, eller hva man sier, og gå inn og speide etter en rød boks. Finner du en rød boks som det i tillegg står Maxi-Yatzy på, da har du funnet det du ser etter. Se på deg! Så flink du er. Alle dine Yatzy -drømmer kan endelig komme i oppfyllelse.

Serie: "Helvette - Historien om norsk black metal"
En TV-serie for deg som har lyst til å dykke ned i svartmetalenes mørke skoger og utforske dens brutale og absurde historie. I serien følger vi musikksjangeren fra dens barndom på sent 80-tall fram til i dag. Dokumentaren er stort sett fyllt med det som er igjen av legendariske musikere som forteller om livet som black metal-stjerne, et meget okult miljø og ekstreme bandmedlemmer. I tillegg får man høre fra noen av de som hoppet av toget før sjangeren spant ut i et clusterfuck av satanistiske ritualer og kirkebranner.
Svartmetall er en sjanger som ofte sees på som for spesielt interesserte, men det samme kan man ikke si om gode dokumentarfilmer. Serien er både spennende og har mye fint og varierende fotomateriale, og veldig gode og til tider rørende intervjuer. I tillegg er det like gøy å se dette miljøet fra utsiden som fra innsiden. Dette er en såpass spinnvill og engasjerende historie i seg selv, så det er absolutt ikke noe krav å ha et forhold til hverken band eller sjanger fra før av.
Helvete ser du helt gratis på NRK TV.

Film: “Time”
Tid kan vekke et hav av følelser. Vi kan oppleve at den går sakte, fort, for fort, og at den renner fra oss. Vi kan vente på noe godt, pine oss gjennom hva som føles som en evighet og vi kan oppleve å vente forgjeves. I dokumentarfilmen Time blir vi introdusert for Sibil Fox Rich som venter på at ektemannen, Robert Richardson, skal komme ut på prøveløslatelse etter 18 år i fengsel. I 1997 ble det melaninrike ekteparet dømt for bankran i Louisiana, USA. Rich fikk 13 år, men hun slapp ut etter å ha sonet tre og et halvt år. Richardson fikk 60 år. Den vanlige strafferammen for bankran på føderalt nivå i USA er 25 år.
Filmen består i all hovedsak av to typer klipp: hjemmevideoer Sibil og barna hennes har laget i løpet av årene Robert er i fengsel, samt videoer av Sibil som snakker åpent og offentlig om sin fortid, familielivet med ektefelle i fengsel og skjevhetene i det amerikanske rettssystemet som hennes familie har smertefulle erfaringer med. Introduksjonsvis møter vi en høygravid Sibil, halvannen dag etter at hun har kommet ut fra egen fengsling. Filmen bygger seg opp til Richardsons prøveløslatelse og gir et bredere innsyn i fengselsdommers konsekvenser for familielivet og de mindre omtalte dimensjonene av straff og frihetsberøvelse. Filmens monokrome filter får deg til å reflektere over både det polariserte synet på straffedømte og hudfarges betydning i spørsmål om skyld og straff. Sett av én time og 21 minutter og få et nytt perspektiv på fengselsstraffens konsekvenser for de pårørende.
Filmen ser du på Amazon Prime, traileren ser du her.