Bilde: Campo Santo

Robins indiespillguide

Snart er det juleferie, tenk det! Jeg veit ikke med dere, men for meg kan det fort bli litt mye familie i jula. Noen ganger må man rett og slett bare trekke seg litt tilbake og chille på barnerommet med litt godis, gløgg og - du gjetta riktig - gaming.

Men gaming kan være så mangt. Det er ikke alltid man er i humør til å sette seg med tusenvis av andre spillere i World of Warcraft, Fortnite eller League of Legends, eller starte et prosjekt som krever hundrevis av timer gameplay som The Witcher eller Red Dead Redemption. Noen ganger vil man kanskje bare nyte en spillopplevelse som du kan bli ferdig med i løpet av en dag eller tre uten å i tillegg måtte betale i dyre dommer til massive spillselskaper. Selv merka jeg for noen år siden at jeg sjeldent hadde tid og krefter nok å investere i alle disse spillene som tar hundrevis av timer. Jeg ville spille for å kose meg, slappe av og nyte historiefortelling i nye formater.

Hva skal man spille da?
Jo, da skal man spille indie.

Indiesjangeren er breddfull av skjulte skatter fra mindre skapere som virkelig legger sjela si i det de lager. Spillene i dagens guide er en samling av mine favoritter; noen er ‘klassikere’, noen er mystiske, noen er dystre, flesteparten har unik estetikk som virkelig fanger fra første øyeblikk. Disse er perfekte både for deg som ikke har spilt mye før, og for deg som har tusenvis av gamingtimer på baken. Orker du ikke lese ei bok? Spill et spill! Dessuten tør jeg vedde på at minst ett av disse havner på et romjulssalg på Steam.


Bilde: Night School Studio

OXENFREE

Vi åpner guiden med en skikkelig perle: Oxenfree. Dette spillet er creepy og mystisk samtidig som det er vakkert og stemningsfylt, en strålende representant for hva indiesjangeren har å by på. Vi følger en vennegjeng som egentlig skulle overnatte og feste på en øy, men som ved et uhell klarer å åpne en rift i virkeligheten som fucker med tid og spøkelser. Den amerikanske utvikleren Night School Studio har klart å treffe midt i blinken på den litt kleine stemninga mellom tenåringer som prøver å være litt tøffere enn de egentlig er, og samtidig gi oss noen sårbare og dynamiske karakterer. Her skal du utforske, løse gåter og komme deg helskinnet gjennom en innmari rar natt.
Spillet kom i 2016. Selv spilte jeg det i 2017, men aldri spilt det igjen - ikke fordi spillet er dårlig, på ingen måte. Jeg tror bare slutten freaket meg litt for mye ut.

Kategori: ‘Thriller’ er kanskje å ta litt i. Atmosfærisk grøss, kanskje?
Spilltid: Ca. 4 timer
Pris i Steam: 72kr


Bilde. Campo Santo

FIREWATCH

Her skal jeg legge meg flat; jeg har brukt grafikk fra dette spillet på seriøst alle SoMe-plattformer siden jeg spilte det for første gang i 2016, utviklet av amerikanske Campo Santo. Det ble fort, og har vært siden den gang, et av mine absolutte favorittspill. Firewatch er mystisk, rørende, morsomt og creepy - og så vanvittig, ufattelig vakkert! Estetikken som møter deg i Firewatch er virkelig i en klasse for seg, samtidig som historiefortellingen er fengende, tidvis poetisk og med en god dose humor. Her spiller du som Henry, en litt lubben, voksen kar med litt trist fortid, som finner det for godt å bli skogvokter helt mutt putt alene i villmarken. Henry har kun selskap av skogvokteren i neste vakttårn via walkie-talkie. … Eller?
Her kan du sikkert bli ferdig med spillet fortere enn jeg ble, men jeg gikk meg vill litt mange ganger. Når det er sagt, er det en fryd å gå seg vill i Firewatch, og det skal ikke så mye til for å være bedre enn meg til å lese kart.

Kategori: Atmosfærisk historiefortelling
Spilltid: Ca. 6 timer
Pris i Steam: 140 kr


Bilde: The Molasses Flood

THE FLAME IN THE FLOOD

Hvis du skal spille Firewatch for estetikken, skal du spille The Flame in the Flood for musikken. Altså, her støter du også på unik og spennende grafikk som virkelig gir spillet en kul vibb, men musikken, dere. Musikken! En av mine favorittartister, grovrøsta Chuck Ragan (også kjent fra bandet Hot Water Music) står for soundtracket i spillet, som passer perfekt der du prøver å overleve på en flåte i en vill elv midt i ødemarka.
Du spiller som en ung jente som prøver å finne en trygg havn i en dystopisk verden fylt med flom og ville elvestrømmer sammen med hunden sin. Her må du drepe villdyr, finne materialer til å oppgradere klær, våpen og flåte, og på magisk vis klare å overleve oppi det hele. Gjennom spillet møter du også noen underlige karakterer som tilbyr alt fra hjelp til gåter til meningsløst vrøvl. Og ja - det finnes en trygg havn i enden av historien, overlever du bare lenge nok!
Spillet er utviklet av amerikanske The Molasses Flood og kom i 2016.

Kategori: Survival
Spilltid: Ca. 9 timer til historiens slutt
Pris i Steam: 100 kr (Men er på salg akkurat nå og koster bare 20kr!)


Bilde: Game Grumps

DREAM DADDY: A Dad Dating Simulator

Dette spillet er mer eller mindre akkurat det det høres ut som. Du er en pappa. Du er singel. Du flytter inn i et nytt nabolag med datteren din Amanda. Nabolaget ditt? Fylt av deilige pappaer som passer enhver smak. Sporty pappa? Go’lubben handypappa? Mørk og dyster skinnjakkepappa? Posh pappa i pologenser? Her er det bare å date av hjertens lyst!!
I spillet, utviklet av Game Grumps og sluppet i 2017, må du både bli kjent i nabolaget og finne kjærligheten mens du pleier far-datter-forholdet som er kjernen i enhver alenepappas hverdag. Spillet er lettbeint og selvfølgelig proppet fullt av pappavitser. Dette er et spill som ikke tar seg selv så høytidelig og tilbyr en morsom og koselig spillopplevelse.
Tilbakemeldinger på Steam er blant annet: “excellent for making you feel happier with yourself. anti-depressant, 11/10”, “an elaborate framework for the Game Grumps to inflict a bunch of dad jokes on everyone.” og “nice and gay”.

Kategori: Tekstdrevet simulasjon
Spilltid: Kommer an på hvor mange pappaer du vil date,
Pris i Steam: 100kr


Bilde: Krillbite

MOSAIC

Mosaic er utviklet av det norske indieselskapet Krillbite og kom ut i fjor, 2019. Mosaic gir oss en dyster dystopisk verden hvor du må spille som alle millenials’ mareritt: en kontoransatt. I dette relativt korte spillet spiller du en hovedkarakter som sakte men sikkert prøver å finne veien ut av en verden av rutiner og regler. Spillet er preget av en dialogløs historiefortelling som leker med farger, kontraster og lyd. Det føles nesten som å lese en novelle eller spille en interaktiv kortfilm, mer enn det er å spille et spill. Også fra Norge, da!

Kategori: Atmosfærisk historiefortelling
Spilltid: 2 - 3 timer
Pris i Steam: 145 kr


Bilde: Popcannibal

KIND WORDS

Vet du hva som er viktig? Å ta vare på seg sjæl. Kanskje er det ekstra vanskelig nå, midt i en pandemi, å prioritere mental helse og self care. Det er lett å bli både ensom og motløs i tider som dette. Kind Words, nesten mer en støtteplattform enn et spill, tilbyr et lite pusterom. Du blir møtt av LoFi-toner og et postrådyr - ja, et rådyr som kommer med post til deg - i dette spillet fra amerikanske Popcannibal i 2019. Her kan du skrive brev til andre spillere som har sine problemer, bekymringer og spørsmål, eller selv få tilsendt svar på dine egne tanker.
Og ja da, jeg veit det låter litt teit. Kyniker som jeg er var jeg naturligvis ganske skeptisk til dette spillet. Jeg fant fort ut at selv den sureste skeptiker neppe kan unngå å bli litt mykere i hjertet av fine ord og oppmuntringer fra virkelige mennesker rundt om i hele verden. Sist jeg spilte satt jeg i en times tid og følte meg ganske mye lettere og bedre etterpå.

Kategori: Brevveksling? Neimen om jeg veit
Spilltid: Så lenge du vil
Pris i Steam: 37 kr


Bilde: Toby Fox

UNDERTALE

Ingen indiespillguide er fullkommen uten Undertale. Her snakker vi kultklassiker som byr på historiefortelling og absurdisme i en og samme pixelerte pakke. Spillet er fra 2015 og ble utvilklet av Toby Fox, som dessuten har komponert all musikken vi møter på. Vi følger hovedkarakteren i en mystisk underverden fylt med monstre, humor og kjærlighet. Målet er å komme seg til overflaten og menneskeverden igjen - kanskje?
Undertale har dessuten stor replay-verdi. Spillet kan ha tre ulike slutter, avhengig av hvor… etisk du velger å være.

Kategori: RPG
Spilltid: Mellom 6 og 14 timer
Pris i Steam: 70kr


Bilde: Toby Fox

Denne lista begynner å bli lang, så her må jeg rett og slett sette strek. Likevel finnes det en hel haug andre titler verdt å titte på om du vil! Jeg lister opp noen honorable mentions her, så jeg kan avslutte indieguiden min med god samvittighet:

  • Bastion
  • Celeste
  • The Gardens Between
  • GRIS
  • Hyper Light Drifter
  • Owl Boy
  • The Stanley Parable
  • Stardew Valley
  • Trüberbrook
  • The Yawhg

Og sikkert mange, mange fler!