Skumma anbefaler: uke 49

Det er vinter og førjul, og selv i Oslo kan man til tider både se og lukte snøkrystallene i lufta. Mens vi venter i spenning på om de vil legge seg på bakken, kan du nyte disse tipsene sammen med oss. Her får du serien for alle ungdommer som digga Exit, en juleklassiker i ny (gammel) drakt og mindre kjent musikk fra en kjent musiker.

Serie: Industy

God fredag! Min anbefaling til deg som leser er HBO-serien Industy. Den hadde premiere 10.november, så jeg er kanskje litt sen med å komme med en anbefaling, men jeg kjører på likevel!
Finansserier med sex, dop og drama har vært særlig populært, blant annet Succession, norske Exit og Billions, men jeg synes «Industry» skiller seg ut. Vanligvis følger vi de suksessfulle på toppen av den harde finansbransjen. Derimot møter vi de som er helt på bånd av rangstigen i Industy, nemlig de nyutdannede. Alle kriger om en fast plass i den høytstående London-banken Pierpoint & Co.
Karakterene er varierende. Til tross at noen av karakterene kan virke litt stereotypiske, får de frem handlingen på en spennende, morsom og kul måte. Likevel er de unge, så jeg vil tror at dette er en serie som faller mest i smak hos ungdommen. Dette fordi man kanskje kan kjenne seg litt igjen i å være ung, ny og stressa i en voksen jobbverden.
Jeg har bare sett to av åtte episoder foreløpig, så gleder meg til å se resten!

Musikk: NxWorries - Yes Lawd!

Anderson .Paak har de siste årene blitt et kjent navn for mange, men et godt tips kan vel ikke gis for mange ganger. Et av lyspunktene, ved siden av hans mange soloprosjekter, er samarbeidet med produsenten Knxwledge. Sammen utgjør de duoen NxWorries, og resultatet er et velprodusert album bestående av 19 relativt korte låter med gjennomgående gode beats. Man kan tydelig høre inspirasjonen fra både J Dilla og Erykah Badu, og .Paak viser gjennom fleksibel vokalbruk og emotiv rapping hvorfor han har blitt så stor de siste årene. Denne uka hadde de premiere på en ny låt på livestreamen til Double Happiness 2020, og det ser med andre ord ut til at vi har flere utgivelser å glede oss til fra duoen i tiden som kommer. I mellomtiden er Yes Lawd! å anbefale for enhver som liker både hiphop og neo-soul.

Dikt: A Nightmare Before Christmas

Hvorvidt Et førjulsmareritt er en halloweenfilm eller en julefilm er en opphetet diskusjon jeg har med meg selv to ganger i året. Uansett hva svaret måtte være, så er Tim Burtons klassiker en elsket julefavoritt for mange. Det færre kjenner til i dag, er at før filmen ble til så skrev Burton historien på diktform. Her blir det vi kjenner som en litt kaotisk film, med sine mørke animasjoner og plutselige musikalinnslag, til et koselig eventyr på rim. Mye av historien er utelatt, men selve kjernen i fortellingen får desto mer plass. Og det er noe veldig magisk med den forenklingen. Diktet er varmere, nesten innsvøpende, og har rom for mer av det som er julete i fortellingen. Jeg vil på ingen måte anbefale å droppe filmen hvis det er en julefilm for deg, men å åpne hjertet og gi rom til begge. Du kan lese diktet her, men aller finest blir det om du hører denne innlesningen av Christopher Lee (may he rest in peace).

Klarte ikke embedde http://www.youtube.com/oembed?url=https://youtu.be/XbPCwc_Cdz0 :(