Foto: Fenomen / NRK

Kanskje den viktigste serien å se i år

Det tok meg 26 minutter inn i fjerde episode av «Rådebank» før jeg fikk fullstendig sjokk og ikke kunne ane hva som faktisk skjedde. Jeg skal selvfølgelig ikke spoile noe, men det eneste jeg har å si er: slipp alt du har i henda og se sesong to av «Rådebank». Idag. Nå. Helst i går.

Jeg tar meg selv i å skrive denne anmeldelsen i stedet for å begynne på eksamensoppgaven jeg har fire dager på å skrive, som jeg enda ikke har begynt på. Nettopp fordi jeg skriver denne anmeldelsen istedet. Jeg er så berørt på alle mulige måter etter å ha sett de seks episodene som ligger ute av den andre sesongen av «Rådebank».

Første sesong ble mye omtalt, fikk gode anmeldelser og har blitt anbefalt av alle jeg kjenner som har sett den. Det var en viktig sesong, som tar opp temaer som er så tabu og som man sjeldent ser, at man blir satt ut bare av det. Men så kommer sesong to av «Rådebank», og hva skal man egentlig forvente av denne sesongen?

Foto: Max Emanuelson / Fenomen / NRK.

Større enn sesong 1

Man ser fort at det nå er mer fokus på en annen karakter enn i sesong 1. Nemlig Sivert (Sjur Vatne Brean), bestekompisen til GT (Glenn Tore, spilt av Odin Waage) som vi fulgte gjennom kjærlighetssorg og frustrasjon i første sesong. Sivert som nå endelig har fått billappen, gleder seg til å kunne kjøpe ny bil og å flytte til Trondheim for å studere sivilingeniør på NTNU, slik som hans avdøde mor gjorde. Det tar heller ikke lang tid før det dukker opp store utfordringer for han også som følge av bilbruken hans.

Innimellom alt av spenning rundt disse utfordringene tok jeg meg selv i å le og kommentere ulike hendelser høyt der jeg satt alene i senga på rommet. Så høyt og dramatisk at roomiene mine som satt sammen i stua hørte det helt dit og trodde jeg snakket i telefonen.

Med mange deilige og gøyale hendelser, uten å selvfølgelig kunne spoile akkurat hvilke hendelser, så lover jeg at serien byr på godt tenkte, og nok litt klisjé scenarioer. Men som funker godt og som får deg til å smile ordentlig bredt, og til og med kanskje rødme litt. Scenarioer som ofte kan bli sett på som kanskje urealistiske og brukt opp, men som her funker som bare fanker'n. Spesielt til å være en norsk serie. (ref. episode 3, og jeg hinter til "gutt liker pen jente men er nervøs"-opplegget).

Se bort i fra at jeg kanskje spoilet littegranne nå... Oh well, håper det gjorde deg enda litt mer nysgjerrig, om det går an.


Foto: Max Emanuelson / Fenomen / NRK

Vårens største anbefaling

Jeg kunne skrevet lenge og mye om denne serien (kanskje heller diskutert den i en «gode norske serier» dedikert Noir-sending), men ser selv at jeg må spare skrivekreftene til noe jeg er litt mindre engasjert i (Fashion Media-eksamen av alle ting hos en film og tv-student). Men det er vel ikke noe tvil på hvor engasjert jeg er for denne sesongen av serien, og om du som har sett sesong 1 likte den så vet du hva du nå har å forvente.

Det siste jeg egentlig vil si er: Glem «Bridgerton» og «Fate: The Winx Saga», «Farmen» og «Torpet» Kjendis, «Lupin» og «The Office» (selv om det meste her også er å anbefale på ulike måter). Er det noe som helst du skal binge i denne nye lockdown-bølgen, vær så snill og gjør deg selv en tjeneste – klikk deg inn på NRKTV (som også er gratis, dvs. du har null unnskyldning!!) og kos (gråt) deg gjennom «Rådebank».

Det er det største ønsket mitt foruten at covid-19 skal forsvinne og vi kan få hverdagen tilbake. Men tror ikke det skjer før alle ser denne serien faktisk... (skeptisk emojitegn som lurer fælt)

En viktigere serie tror jeg faktisk ikke vi får i år, selv om vi bare er i januar. Så tygg litt på den. Og så på litt popkorn og smash. Til «Rådebank». Takk meg så senere. Og hvis du gjør som meg: gråter helt seriøst kontinuerlig gjennom HELE episode 5 og 6, send meg en dm. Vi kan snakke om det.