Astrid Tryggestad Sevre

En ellevill guide til Eurovision!!

Hver mai siden 1954 (vel minus 2020 da, men 2020 har vel gått litt i glemmeboken?) har Eurovision song contest herjet over Europa. Jeg skal nå guide deg gjennom det viktigste du må vite om Eurovision!

Tekst: Astrid Tryggestad Sevre

Vårens vakreste eventyr er i gang! Som den selverklærte ESC-eksperten jeg er, skal jeg guide deg gjennom Eurovision (ESC). Jeg skal guide deg med denne guiden som er like seriøs som Norges bidrag i år. Hvis du ikke gleder deg liiitt til den elleville finalen på lørdag (14.5) etter å ha lest denne guiden, vil jeg tørre å påstå at du er litt død og døll på innsiden♥.

BUU Eurovision er jo bare tull og ikke bra musikk
Personlig, tenker jeg at man må se på ESC som en egen sjanger. Det er ikke nødvendigvis laget for å gjøre det bra på topplistene, men for å gjøre det bra i ESC-finalen. Det betyr at live vokal, show, staging og kameravinkler er like viktig som selve sangen. Lik det eller hat det, men sånn er det. OG ikke lat som om du ikke ble litt Måneskin-seksuell etter finalen i fjord..

Hva er ESC? Hvorfor skal jeg bry meg?
ESC er en sangkonkurranse arrangert av EBU (European Brodcasting Union). Du må være medlem av EBU eller få en invitasjon (som Israel og Australia får) for å kunne delta. For å være medlem må du oppfylle krav om blant annet pressefrihet, på grunn av dette er ikke Hviterussland lenger medlem og får ikke delta. ESC ble startet i 1956 for å samle Europa rundt noe ikke-politisk etter 2VK. Med unntak av 2020 har konkurransen vært arrangert årlig siden 1956. gjennom årene vokste antallet av land som ville delta, som førte til at det i 2004 ble innført delsfinaler for å kvalifisere seg til finalen. Ukraina er det eneste landet som har kvalifisert seg alle årene de har deltatt. Irland har flest seiere etter å ha vunnet hele seks (!!) ganger. Norge er det landet som har havnet sist flest ganger, med 11(!!) bunnplasseringer♥. ESC er verdens største ikke-sportslige-TVarrangement med rundt 200 millioner seere verden over.

Div regler
Det er ikke lov å være flere enn seks personer på scenen. Vokal MÅ være live, men bakgrunns vokal kan være tatt opp på forhånd. Det er heller ikke lov med live instrumenter på scenen. Så når du ser noen form for instrumenter på scenen kan du være helt trygg på at det er fake♥. Du kan ikke stemme på ditt eget land. POLITIKK ER IKKE LOV.

Ja hva skjer med Ukraina, politikk osv?
POLITIKK ER IKKE LOV! Men..? Vi vet jo alle at politikk er en del av ESC. Hviterussland ble kastet ut av fjorårets konkurranse da de insisterte på å delta med en støtteerklæring til landets president. De ble senere kastet ut etter at de ikke lenger oppfylte EBU sine krav om pressefrihet. Russland får ikke være med i år fordi, ja.. vi vet hvorfor. Dette er ikke første gang Russland ikke får være med. Da Ukraina skulle arrangere ESC i 2017 nektet de den russiske deltageren å komme inn i landet, da hun hadde opptrådd på den annekterte Krim halvøya. Og når det kommer til stemmer, så er det jo sånn at selv om Sverige ikke alltid er best, blir det jo en liten 12er til gode naboer.

Stemmer, og hva er denne juryen??
Stemmesystemet er det samme i både finalen og i de to delsfinalene. Stemmene blir vektlagt 50/50 med stemmer fra folket og stemmer fra en jury fra hvert land. Stemmene fra juryen kommer først, så annonserer de stemmene fra folket. Du kan bare stemme i den delsfinalen hvor ditt land deltar. Noen klager over dette systemet, MEN vi må ikke glemme at ikke alle har like bra smak som deg og meg. Og det er jo litt spennende da..

The big five
Det er fem land som ikke trenger å delta i delsfinalene. Dette er fordi de er generøse med EBU og donerer masse cash. Disse landene består av: UK, Spania, Italia, Tyskland og Frankrike. Vertslandet kvalifiserer seg også automatisk som takk for bryderiet.

Årets konkurranse!!
Hvordan kommer Norge til å gjøre det??
Norge skal opptre nest sist i den første delsfinalen. Dette er en plassering arrangørene ofte gir til en sang de vil skal poppe litt. De har gitt samme plassering til Sverige i den andre delsfinalen, og vi vet jo alle at Sverige er en ESC-ringrev! Arrangørene har altså troen på Norge. Norge har fått jevnt over positive tilbakemeldinger. Sangen skiller seg mildt sagt ut i et snorkete ballade-tungt år. Sangen er også en velprodusert liten sak med et familievennlig sceneshow. Denne kvalifiserer seg GARANTERT, og jeg skal driste meg til å tippe på en topp ti, kanskje en sjetteplass?

Hvem blir topp fem?
For første gang på leeenge gjør samtlige av the big five det bra. Med unntak av Tyskland, men altså når var sist Tyskland gjorde det bra? Jeg blir veldig overasket om ikke Italia, Frankrike, UK og Spania kommer på topp ti. Særlig UK og Spania er oppe å lukter på seier. Men det er et bidrag som mest sannsynlig kommer til å stikke av med seieren, UKRAINA! Ukraina er også en ringrev i esc, og årets bidrag hadde nok gjort det sterkt uten dagens situasjon. Men jeg tror Europa vil vise sin støtte til landet, dette vil vi se i særlig seer-stemmene. Men det hjelper jo som sagt at det er en kriminelt catchy sang med en dude i rosa fuzzy bøttehatt som rapper om moren sin♥.

Hvem burde komme på topp ti, men kommer nok ikke på topp ti
Latvia De miljøvenlige go’guttene fra Latvia har tidenes sleskeste tekst, fremtoning og er en fest. Men mange liker ikke det kvinnelige kjønnsorganet innblandet i salaten sin i beste sendetid. Det kan jeg jo skjønne, men dette er også en kriminelt catchy sang MED SAXSOLO! Hva mer kan man ønske seg??

Det er altså bare å finne frem finstasen, glitteret og champagnen! For vårens beste uke er her. For å oppsummere: Du skal satse pengene dine på Ukraina, UK og Spania. Du kan også satse litt på Sverige og Italia. Norge kommer ikke til å dumme seg ut som vi gjorde i fjord. For i år sender vi et bidrag som ler med ESC ikke en parodi på ESC. Hvis du er keen på å følge litt ekstra med i år, kan jeg anbefale wiwibloggs og eurovisionworld for ganske treffsikre odds.