Dronning Elizabeth II døde torsdag ettermiddag 96 år gammel

Elizabeth II 1926-2022

Dronning Elizabeths II tid som dronning strekker seg så langt tilbake i historien at de fleste knapt kan huske en annen monark ved den britiske tronen. En trone hun satt på i 70 år, som den lengst sittende monarken i Britisk historie.

Dronningen som ikke skulle bli dronning

Men at Elizabeth Alexandra Mary skulle bli dronning var ikke selvsagt da hun ble født 26 april 1926. Som prins Albert, hertugen av York, sin førstefødte datter var veien til tronen lang for Dronning Elizabeth. Faren hennes var kong George V andre sønn og dermed var det hennes onkel kong Edward VIII som var arving til tronen.

Onkelen satt på tronen i under ett år før han frivillig abdiserte som resultat av at den britiske offentligheten, regjeringen og den Engelske kirken fordømte hans beslutning om å gifte seg med den skilte kvinnen Wallis Simpson. Dermed ble det hans bror som tiltrådde i rollen som Kong George VI, og dronning Elizabeth ble tilsynelatende tronarving.

På dette tidspunktet i historien var verden rundt Elizabeth i endring. I Europa var Hitler på fremmarsj, og kort tid etter var Storbritannia i krig. Under krigen oppholdt da Prinsesse Elizabeth seg mye på slottet Windsor utenfor London, herfra holdt unge Elizabeth radiotaler til det britiske folket sammen med hennes yngre søster Margareth.

Mot slutten av krigen tjenestegjorde Elizabeth i lottekorpset, et kvinnelig, ubevæpnet hjelpekorps i den britiske hæren. Her fikk hun opplæring som både mekaniker og sjåfør. Elizabeth fant her sin forkjærlighet for kjøring av biler. Ved krigens slutt da dagen for seier i Europa ble markert i Storbritannia, tok Elizabeth og Margareth til gatene og tok del i folkefesten.


Under andre verdenskrig tjenestegjorde i britenes lottekorps.

Kjærlighet ved første blikk

Elizabeth møtte sin kommende mann Phillip Mountbatten før krigens utbrudd i 1939. Historien vil ha det til at det var kjærlighet ved første blikk, men forholdet fikk ikke utvikle seg uten komplikasjoner. Det var flere både i hoffet og i palasset som var usikre på om han var den riktige mannen for henne. De hadde svært forskjellig bakgrunn og 5 år skilte dem i alder. I kjølvannet av skandalen rundt kong Edward og Wallis Simpson i 1936 hadde mange begynt å stille spørsmål til monarkiet som institusjon

Fire måneder etter at de annonserte at de var forlovet seg var bryllupet i gang. I likhet med andre bruder i årene etter andre verdenskrig, måtte Elizabeth bruke rasjoneringskuponger for å kjøpe materialene til brudekjolen hennes.

Bryllupseremonien fant sted 20. November i 1947. Bryllupet i seg selv var en stor affære med nesten 2 000 gjester, deriblant flere konger og dronninger, en mottakelse på Buckingham Palace og en nesten 3 meter høy bryllupskake. Seremonien ble direktesendt via BBC Radio og nådde ut til over 200 millioner mennesker.

Året etter bryllupet kom en arving til verden. Charles ble raskt etterfulgt av Anne, født i 1950. Senere fikk de også de to sønnene Andrew og Edward, i 1960 og 1964 respektivt.

En moderne Elizabeth I

I februar 1952 døde kong Georg den sjette av lungekreft. På dette tidspunktet befant Elizabeth og Phillip på en måndeslang rundtur av Samveldet. Samveldet er en samling av 54 nasjoner bestående i hovedsak av Storbritannia og tidligere britiske kolonier. Dronning Elizabeth II fikk beskjeden om at hun hadde blitt dronning i det hun befant seg på toppen av et afrikansk fikentre i Kenya. En klar parallell til dronning Elizabeth I som fikk beskjeden om at hun skulle bli den neste dronningen av England mens hun satt under et eiketre. De var begge 25 da de tiltrådte som monark.

Kroningsseremonien fant sted i Westminster Abbey i juni 1953, over et år etter farens død. Dette var første gang seremonien ble sendt direkte på fjernsyn. Den nesten tre timer lange seremonien ble sett av 27 millioner briter, mens 11 millioner fulgte den på radio.

Elizabeth ble da ikke bare dronning av England, men også dronning av Canada, Australia, New Zealand og 11 andre land som får sin uavhengighet fra Storbritannia under Elizabeths regime. Hun blir også sjef for Samveldelandene.

Elizabeth sin kroning ble en krevende overgang for prins Philip. Han måtte legge karrieren som marineoffiser på hylla da hans kone overtok den britiske tronen. Men etter hvert som årene gikk, blomstret også forholdet. Dronning Elizabeth fikk ansvaret for landet, mens prins Phillip ledet familien. Han var en viktig støttespiller for henne bak kulissene og forholdet deres ble sterkere enn det hadde vært i utgangspunktet.

Modernisert monarki

Hver uke møter monarken av Storbritannia landets statsminister. Dronning Elizabeth har i løpet av sin tid som dronning hatt 15 statsministere å forholde seg til. Den første var Winston Churchill, og den siste var Liz Truss som fikk oppdraget to dager før Elizabeths død.

I Elizabeths tid på tronen har både samfunnet og hennes rolle som dronning endret seg. Dronning Elizabeth anno 1947 ville neppe latt Queen-gitarist Brian May spille nasjonalsangen fra taket av Buckingham Palace, slik han gjorde ved hennes gulljubileum i 2002. På samme måte som Elizabeth anno 2002 neppe ville medvirket i en James Bond-sketsj med Daniel Craig slik hun gjorde under åpningen av OL i London i 2012. Og Dronning Elizabeth Anno 2012 ville neppe satt seg til bords med barnebokfiguren Paddington for å nyte en kopp te før hun gikk ut på balkongen for å feire sine 70 år på tronen slik hun gjorde i tidligere i år.

Elizabeth har i sin dronningperiode sakte beveget monarkiet og de kongelige nærmere folket. Hun lot seg aldri intervjue i løpet av sin tid på tronen. Hun fokuserte heller på å møte folket. Ikke bare britene, men hele det enorme samveldet. Hun var for eksempel i 2011 den første britiske monarken som hadde vært på besøk i den Irske republikken og den første britiske monarken som satte foten i Irland siden 1911.

I hennes kamp for å skape en større åpenhet inn i kongefamilien, har mange av de kongelige eiendommene som Buckingham Palace blitt åpnet for publikum. Og da hun feiret sin 90 årsdag i 2016 var dette med en stor lunsj på paradegaten The Mall som går fra Buckimham Palace til Trafalgar Square.

En raknende kongefamilie

Den siste perioden på tronen skulle by på utfordringer for dronning Elizabeth. Barnebarnet prins Harry brøt med kongefamilien og tok med seg sin kone hertuginne Meghan og sønnen Archie til USA. Hennes nest yngste sønn, Prins Andrew, ble i 2019 beskyldt for seksuelle overgrep og dronning Elisabeth måtte frata ham alle offentlige oppgaver.

Vanskeligere ble det på vårparten 2021 da hennes livspartner prins Phillip gikk bort 99 år gammel. Etter 73 års ekteskap, og et 82 år langt vennskaps- og kjærlighetsforhold måtte enken lede Windsorfamilien alene da han ble begravet 17 april. Dette skulle bli siste gang familien var samlet.

Til tross for den harde motvinden de siste årene, opprettholder dronning Elizabeth sin posisjon som en av de mest populære monarkene i moderne historie. Dronningen Elizabeth vil av folket bli husket for sin forkjærlighet for dyr, og sitt fokus på å møte folket ansikt til ansikt. Det var kanskje verdens mest kjente kvinne som gikk bort torsdag ettermiddag.


Kanskje verdens mest kjente kvinne, Dronning Elizabeth II FOTO: Joel Rouse/ Ministry of Defence

Nekrologen er publisert på vegne av Opplysningen