Filmfavoritter fra høsten

Filmmagasinet Nova Noir velsigner deg med sine favoritter.

Akk, høsten! Filmelskernes tid.. Det finnes ikke en hyggeligere periode å være filmentusiast. Uansett om du vil drikke et glass rødvin i sal 1 på Vega eller sitte godt plantet i sofaen, har Nova Noir samlet sine beste anbefalinger til deg!

1. BARBARIAN

Min filmanbefaling denne høsten er selvsagt en skrekkfilm. Om du tåler litt ekle, fakka og voldelige skrekkfilmer, og du verdsetter en god film som ikke avslører alt med en gang, men snarere holder deg ytterst på setekanten i spenning så anbefaler jeg Barbarian! Ressigert av Zach Cregger med blant annet Georgina Campbell, Bill Skarsgård og Justin Long i hovedroller. Den er sykt fet!

Mitt beste tips er dog at om du skal se den: ikke gjør research, bare se den. Bli litt satt ut, bli dritforvirra - og så kan du heller bearbeide den etterpå. Jeg storkoste meg, og må si det er lenge siden det har kommet ut en slik skrekkfilm, og det er herlig når Hollywood tørr å vandre litt vekk fra den typiske skrekkfilmdramsturgien vi ser i filmer som Conjuring og Annabelle. Barbarian kan sees på Disney +.

Skrevet av Astrid Ottmann-Knoph.

2. ALL QUIET ON THE WESTERN FRONT

I dagens filmunivers er det sjelden mangel på krigsfilmer. Filmene tar svært ofte for seg heltehistorier og ekstraordinære patriotiske fortellinger om at krig er tøft. «All quiet on the Western Front» er en ny Netflix original som kanskje ikke faller helt inn under de samme rammene.

Her møter vi 3 unge tyskere som har det samme glorifiserte synet på krig, og som er nærmest begeistret for å dra i strid. Realitetene av skyttergrav-krigføringen, samt et lite snev av ignoranse, snur krigsbildet disse unge guttene så for seg. Dette er i stor likhet med Elem Klimovs «Come and see» fra 1985, som dog er litt mer tung, men verdt å se innen «Anti-war» sjangeren.

Her ser vi en kanskje litt mer realistisk fremstilling av de ekte effektene krig har på de som er aller fremst i utfallene av en av verdens mest dødelige konflikter. Verdt å få med seg!

Skrevet av Karl Aksel Lyby

3. FESTEN

Da jeg dessverre må melde om en relativt fattig filmhøst - og jeg allerede har skrevet om mine favoritter fra Oslo Pix - velger jeg å gå til en gammel film når jeg nå kommer med min anbefaling.

Nylig så jeg dogmefilmen «festen» for første gang, etter den plutselig dukket opp på Viaplay. Denne Thomas Vinterberg-filmen er altså skutt innenfor rammene dogmesjangeren gir, noe som både er inspirerende og spennende. Man kan få til mye med lite! Den er både morsom og tragisk, og like relevant i 2022 som i 1998. Dette er et lite stykke skandinavisk kulturhistorie som alle bør få med seg om de ikke har gjort det.

Skrevet av Embla Åslein

4. HEREDITARY

Aldri så uoriginal at man ikke kan anbefale en skrekkfilm rundt Halloween, men dette er en av mine favoritter i grøsser/skrekksjangeren! 

Den handler veldig kort sagt om en sørgende familie som blir hjemsøkt av mørke og tragiske hendelser. Enkelte synes skrekkfilmer hvor antagonisten eller skrekkelementet er menneskelig er mer realistisk og dermed skumlere. Selv synes jeg spøkelser og demoner og sånt er dritskummelt og tiltrekkes alltid mest mot den type filmer når jeg er i et spooky humør.

Det som er litt spesielt med Hereditary er at den havner i utgangspunktet i sistnevnte kategori, men glir litt over i førstnevnte når historien skrelles ned litt etter litt. Dette gjør at den er skrembar nok for de aller fleste. På toppen av dette har vi imponerende skuespill fra både store og små og musikk som er passelig jævlig til enhver creepy anledning. Soleklar anbefaling fra meg til den uredde seer!

Skrevet av Kim Sverre Hilton

5. SUSPIRIA

Høst betyr spooky season, og hva er vel mer spooky enn hekser og ballettdansere? Dario Argento’s ikoniske Suspira fra 1977 er en perfekt film å grøsse til i høstmørket. Vi følger den amerikanske ballettdanseren Susy Bannon, som flytter til Tyskland for å begynne på et prestisjefylt ballettakademi i Freiburg. Her begynner hun fort å mistenke at det er noe som ikke stemmer med skolens lærerinner.

Om originalen gir mersmak er også Luca Guadagninos gjenskapning av Suspira fra 2018 verdt å få med seg. Filmen byr på sterke skuespillerprestasjoner fra både Dakota Johnson, årets store snakkis Mia Goth og den alltid ikoniske Tilda Swinton. Guadagnino beskriver selv sin versjon som en hyllest til originalen, istedenfor å være en ren remake, og tilføyer mange nye vendinger og tilskudd til den originale historien. Med et soundtrack av Radioheads Thom Yorke som kryper under huden på deg, er 2018-Suspiria minst like spooky som originalen.

Skrevet av Anna Juell Johnsen

6. X

Se X (2022)! Exploitation done right. Man alternerer mellom å være kåt og redd, samtidig som man er underholdt til benet. Bra gore, gjennomført suspense, og overraskende jordnær. Ti West har med denne filmen gjort seg til en filmskaper jeg kommer til å holde et øye med, for her har vi å gjøre med en mann som klarer å fusjonere sjangre på et veldig effektivt vis.

Og prequelfilmen Pearl er allerede tilgjengelig! Så om du ikke får nok av dette universet kan du hoppe rett på neste.

Skrevet av Alexander Hellstenius

7. TRIANGLE OF SADNESS

Veldig kort og greit: se den.
Den er morsom (scorer sterkt på sjangeren: satire), gjennomtenkt, uforutsigbar, litt ekkel, interessant, litt rar, kunstnerisk og flytende. Rett og slett jævlig bra. Se den på kino mens den går!

Skrevet av Liv Ingrid Bakke

8. HALLOWEEN

Min høstanbefaling denne måneden er ikke en ukjent film, men allikevel en klassiker! Den originale Halloween som kom ut i 1978 er en fantastisk film å se nå som verden blir kaldere og vi nærmer oss mørkere tider. Halloween er ikke en typisk skummel film som vi tenker på i dag, men da jeg så den ble jeg overrasket over hvor redd jeg ble til tross for hvor lite som skjedde. Det beste med filmen er at det meste faktisk skjer i dagslys. Dette gjør ikke filmen noe mindre skummel og det synes jeg er et fantastisk knep. Dersom du skulle ønske å se en klassisk skrekkfilm nå på høsten så anbefaler jeg varmt denne

Skrevet av Karin Grette

Vil du ha mer film i livet ditt? Nova Noir er live fra 10-12 hver torsdag! Eller så kan du finne oss i din foretrukne podcastapp.