Fremtiden til nordisk hiphop?

Lørdag var det duket for YLTV-spesial på Parkteateret i forbindelse med Oslo World. Aldri før har jeg sett så mange hypemen og -women på en scene samtidig!

Cherie Mwangi

Første kvinne ut er Norges svar på Megan Thee Stallion, Nicki Minaj og Cardi B - Cherie Mwangi. Det er liten tvil om at Cherie tar inspirasjon fra rappens gudinner, og på en låt der hun først roper “fuck janteloven” kunne hun like godt rappet til beaten på Cardi B’s Up. En observant lytter (AKA undertegnede) vil også ha lagt merke til at Cherie’s coverbilde på singelen Handsfree er skremmende lik coverbildet til Cardi B’s første album “Gangsta Bitch Music Vol 1”.

Cherie har intet mindre enn 5 hypekvinner og én hypeman med seg på scenen. De spiller henne opp sammen med publikum, og gir henne den energien hun fortjener for å spytte bars. Cherie blander norsk og engelsk på en sømløs måte. Det som kunne vært kleint på norsk høres mye bedre ut på engelsk, og Cherie vet akkurat når hun skal la engelsken trumfe det norske. På låta Wallahi får Cherie selskap av en (enda en) hypedame som virkelig stjeler showet, og jeg tenker “hvem er dette og hvorfor har ikke hun gitt ut musikk?” Det viser seg etter låta at dette er ingen ringere enn veteranen Stella Mwangi, Cherie’s storesøster og legenden bak Eurovision-låta Haba Haba fra 2011. Ikke rart at hun imponerer da, og dama har det fortsatt.

Jelassi

Denne kvelden er vi så heldig å få besøk av vår granne fra Sverige. Jelassi entrer scenen alene (i motsetning til de andre artistene denne kvelden), og kommer med såpass mye energi at hele rommet blir bergtatt fra første strofe. Jelassi er et friskt pust til den nordiske rap- og hiphop-scenen. Hun har en klokkeklar vokal, en presis fremførelse, og er fullpakket av selvtillit. På låt nummer to, STS, synger hun “baba sa ta alt du vil ha”, og hun velger å ta publikum med storm! Jelassi befaler publikum å slenge seg fra side til side. Stemmen er spekket med selvsikkerhet og man kan ikke annet enn å adlyde Jelassis ord. Jeg lyver ikke når jeg mener at Jelassi kan bli den neste Silvana Iman - hun er i hvert fall på det nivået! Hun mestrer slik som den svenske rap-kometen Iman å levere hvert eneste ord med en ufeilbarlig og gjennomtenkt selvgodhet.


Foto: Lydia Tefera, Oslo World

L1na

Granne nummer två entrer scenen med intet mindre enn 5 hypemen! Hvor kommer de alle fra, produseres de på Parkteateret?? L1na har en interessant stemme, men den er også tidvis overfiltrert gjennom autotune til det parodiske. L1na tar først noen låter fra egen katalog, og jeg vil påstå at hennes største fan er Jelassi som synger med på alle tekstene. De to svenskene tar til slutt et par låter sammen, før de avslutter showet med bangeren Vem kan ta den? Både Jelassi og L1na uttrykker et ønske om å komme tilbake til Oslo, vi får bare håpe at det ikke blir så lenge til neste gang.


Foto: Lydia Tefera, Oslo World

Toppfoto: Thea Jonette Reinfjell