Spillene vi gleder oss til i 2023

Spillåret 2022 ble av mange trukket frem som et eksepsjonelt år. Alt fra spill med høye forventninger som God of War: Ragnarok og Elden Ring, til mindre og overraskende suksesser som Stray og Splatoon 3. Når vi nå har bladd om i kalenderen til 2023 virker det som om det kommende spillåret stiller som en sterk utfordrer. Snålt snop og spill redaksjonen teller ned vår topp 3 liste over spillene som kommer i 2023.Banishers: Ghost of New Eden: Beskytt folk mot åndenes makt, som Red mac Raith, i «Banishers Ghost of New Eden». FOTO: Don’t Nod Entertainment

Banishers: Ghost of New Eden
Utvikler: Don’t Nod
Platform: PlayStation 5, Microsoft Windows, Xbox Series X/S
Slippdato: I løpet av 2023

Spillstudioet Don’t Nod er uten tvil best kjent for sitt mesterverk «Life is Strange». I 2015 tok de verden med storm (no pun intended), med et spill der moralsk gråe valg sto sentralt. Det var her Don’t Nod viste hvor flinke de var både med å skape vanskelige valg i historie fokuserte spill. Ikke bare det, så var dette også et spill der de viste hvor brilliante de er på å lage karakterer som føles så dype og ekte at det er nesten vanskelig å huske at de er fiktive. Slå dette sammen med deres fantastiske teft for å skrive en god historie, og du får et studio som har gledet oss med tonnevis av kritikerroste spill, fra «Life is Strange 2», til «Remember Me», har de virkelig levert varene de siste årene, og deres nye spill ser ut til å fortsette tradisjonen. Vi vet ikke så mye enda, men av det lille de har vist, er det lett å se at dette er et spill med enormt potensiale.

«Banishers» foregår i middelalderen og handler om datidens «Ghostbusters», noe skjer med en som står hovedkarakteren nært, og hun blir til en av åndene som hovedkarakteren har viet livet sitt til å fordrive. Når Don’t Nod er involvert er trygt å tenke seg at det kommer til å være en historie som blir formet av valg du tar gjennom historien, og tro meg, de valgene blir ekstremt vanskelige å ta. Don’t Nod er veldig gode på å presentere spillerne sine med vanskelige moralske dilemmaer, der det sjeldent er et godt og et ondt valg. «Banishers» ser også ut til å ha combat, noe Don’t Nod ikke har gjort så mye før, kun med spillet deres «Vampyr», men som jeg er spent på å prøve ut.Star Wars Jedi Survivor: Enda flere dype hemmeligheter i Galaksen langt, langt unna åpenbares for Cal Kestis. FOTO: Respawn Entertainment.

Star Wars Jedi: Survivor
Utvikler: Respawn Entertainment
Plattform: Playstation 5, Windows, Xbox series X/S
Slippdato: 17. mars 2023.

Befant du deg i nærheten av Majorstua natt til fredag 9 desember vil jeg ikke utelukke at du hørte et høylytt “Å FY FAEN” strømme ut av Chateau Neuf, og det beklager jeg for. Under Game Awards, spillbransjens Oscar utdeling, fikk vi nemlig se de første bildene av spillmekanikken i Star Wars Jedi: Survivor, oppfølgeren til Jedi: Fallen Order fra 2019. Jeg vet det er en periode der vi helst vil glemme det meste, men at dette spillet under pandemien falt meg i hende det er jeg glad for, for herregud for et spill. Trygghet er noe jeg søker i all min kontakt med medieprodukter, jeg leser de samme bøkene, ser de samme filmene og seriene, og ikke minst spiller jeg de samme spillene om og om igjen. Jedi: Fallen Order ble et spill jeg bedrev tiden med mens vi alle satt hjemme og pilla i tapeten. Aldri har barndomsdrømmen om å være en vaskeekte jedi vært nærmere, og etter trailerene å dømme kommer den nok enda nærmere nå.

I Fallen Order trer vi inn i rollen som Cal Kestis en av de få Jediene som unnslapp Order 66 (de som vet de vet), i det han begir seg ut på en reise for å danne kjennskap til Jedienes eldgamle historie i galaksen langt, langt borte. I utforskingen av denne historien, kjemper vi både mot kjente og ukjente fiender fra George Lucas univers. Fallen Order er på mange måter et “souls-aktig” spill, en betegnelse på spill som ikke bare er vanskelige, men drit vanskelige, og deler av spillet føles ut som å kaste seg i en kjøttkvern gjentatte ganger. Survivor later til å plukke opp tråden fra forgjengeren både historiemessig men også i vanskelighetsgraden, og jeg ljuger ikke når jeg sier at jeg klør i fingrene etter å igjen entre rollen som Cal, og kaste meg i kjøttkverna om og om igjen.Oxenfree II: Lost Signals: Med sin unike artstyle og mystiske musikk drar Night School studios deg umiddelbart inn i Oxenfrees spennende historie. FOTO: Night School Studios

Oxenfree II: Lost Signals
Utvikler: Night School Studios
Plattform: Playstation 5, Nintendo Switch, Playstation 4, Windows, MacOS
Slippdato: I løpet av 2023

«Oxenfree» er ett av de første spillene jeg anbefaler til folk som aldri har spilt et spill før, og de som har spilt masse. I «Oxenfree 1» spiller du som Alex, hun og en gjeng med venner drar ut på en mystisk øy der en fortsatt militærbase fra andre verdenskrig befinner seg. Der skal de feire at de snart er ferdig med videregående. Ifølge en urban legende kan man plukke opp FM-signaler som ikke burde eksistere på denne øya. Da Alex tar frem sin bærbare radio og begynner å tune den inn starter rare ting å skje.

«Oxenfree» er et spill det valg står sentralt, du navigerer øya får å finne vennene dine som er forsvunnet, samtidig som mystiske signaler og stemmer begynner å dukke opp. Det er et kort spill, men et spill som er verdt å spille flere ganger grunnet de forskjellige avslutningene man kan få, i tillegg til en twist jeg ikke skal røpe her. Jeg vet ikke hva «Oxenfree II: Lost Signals» kommer til å levere, men jeg vet at det kommer til å være bra. Nights School studios har de siste årene gitt ut flere fantastiske historie spill, og når de nå går tilbake til deres kronjuvel med en oppfølger, så sitter jeg på kanten av setet mitt i full spenning!

(Om du spiller «Oxenfree», noe du burde, legg merke til musikken. Beaten er morsekode og kan oversettes til creepy meldinger, som bygger på historien til øya)Hogwarts Legacy: Barndomsdrømmen om å plukke opp min første tryllestav og bli en trollmann er innen rekkevidde. FOTO: Avalanche Software

Hogwarts Legacy
Utvikler: Avalanche Software
Plattform: Playstation 5, Xbox Series X/S, Windows, Playstation 4, Xbox One, Nintendo Switch.
Slippdato: 10. februar 2023 (Xbox Series X/S, Playstation 5, Windows) 4. april 2023 (Xbox One, Playstation 4) 25. juli 2023 (Nintendo Switch)

Jeg er nok ikke den eneste som på 11-årsdagen sparket hardt i veggen og forbannet meg over Albus Humlesnurr som ikke hadde sendt meg en hvit konvolutt med beskjed om det var holdt av en plass til meg på Galtvort. Nå 12 år senere kan jeg være tilbøyelig til å tilgi Humlesnurr, brevet kommer nemlig snart, ikke i det virkelige liv, men digitalt. Du har jo allerede lest overskriften, du veit hvor vi skal.

Hogwarts Legacy lar oss entre den magiske verdenen, kjent fra Harry Potter, som en Galtvort-elev på 1800-tallet, omtrentlig 100 år før bokserien, og 100 år er mye. Vi reiser ikke bare lengre tilbake enn vi gjorde i bøkene, som fant sted på 90-tallet, vi reiser tilbake til en tid før Fabeldyr sagaen som finner sted på slutten av 20-tallet. Det betyr at verdenen vi entrer i teorien er totalt ukjent for oss, vi kjenner ingen av elevene på skolen, ingen av de ansatte, men det vi har sett er likevel en kjent verden. Spillet lar oss nemlig bevege oss rundt i kjente omgivelser, vi skal inn på Galtvort, handle i Galtvang, ri på sopelimer og ikke minst bestige hippogriffer og de andre skapningene vi kjenner fra bøkene. Å kalle Hogwarts Legacy for et spill med høye forventninger vil være en underdrivelse, det er et spill med skyhøye forventninger.

Allikevel er ikke Hogwarts Legacy et helt uproblematisk spill. Over 1 million mennesker har signert en underskriftskampanje om å boikotte spillet, både grunnet J. K. Rowlings, she who shall not be named, uttalelser om det skeive miljøet, men også grunnet det som enkelt forklart virker som en problematisk handling. Jeg klarer likevel ikke å dy meg, mengden ganger jeg har sett trailere eller spillmekanikk fra spillet og skreket: “FUCK THE SHUT UP!” mot skjermen er utallige. I slutten av fjoråret satt jeg meg ned med min bedre halvdel og forklarte at det å få kontakt med meg de første ukene i februar nok ville være vanskelig, fordi jeg må innrømme at det er en liten 11 åring på innsiden som ikke kan vente med å plukke opp kontrolleren og legge ned over 100 timer i en magisk verden. Snakkes høsten 2023 folkens.Horizon Call of the Mountain: Å se en «Tallneck» for første gang i 2017 på PS4 var et majestetisk øyeblikk. Å nå kunne se en tårne over deg i første person blir nok en uforglemmelig opplevelse. FOTO: Firespite, Guerrilla Games

Horizon Call of the Mountain
Utviklere: Firesprite, Guerrilla Games
Plattform: Playstation VR2
Slippdato: 22. februar 2023

Når «Horizon Zero Dawn» kom ut i 2017, var det spillet en gnist som blåste opp min kjærlighet for spill på nytt! I 2022 kom endelig oppfølgeren «Forbidden West» ut, en oppfølger jeg hadde skyhøye forventninger til, og som levert på alle forventninger ++. Guerilla klarte med «Forbidden West» å skape et spill som sammen med Bioshock 1 og infinite, er det beste spillet jeg har spilt. Når de da noen måneder senere forteller at de skal gi ut et nytt Horizon spin-off spill til PlayStations nye VR (virtuell virkelighet) konsoll, PlayStation VR2, ble jeg til en levende versjon av «shut up, and take my money» memen!

«Horizon» spillene har alltid levert ekstremt spennende verdener, med en rik kultur, spennende historier, fargerike karakterer, og ikke minst et landskap som er rene kjærlighetsbrev til naturen vår. Det faktumet at man nå kan fullstendig sette seg inn i det, med å tre inn i denne verdenen i VR, er ekstremt lovende! Heldige journalister som allerede har prøvd spillet prater om en symbiose mellom spillet og PlayStation VR2s tech, der du kan stikke hånda di i en elv og føle vannet, og der du føler buestrengen stramme seg i det du drar den bakover. Om dette blir gjort riktig kan dette bli en fenomenal start på PlayStations nye VR-konsoll! Følg med på Snålt Snop og Spill mot slutten av februar for anmeldelsen!Payday 3: Velg hvilken maske du vil plukke opp i det du gjør deg klar for å gjennomføre store ran. FOTO: Starbreeze Studios.

Payday 3
Utviklere: Starbreeze Studios, Overkill Software
Plattform: PlayStation 5, Xbox Series X/S, Microsoft Windows
Slippdato: I løpet av 2023

Jeg hadde gitt opp håpet, etter nesten ti år med forventninger, trodde jeg aldri jeg skulle få se dagen. Hadde du kommet opp til meg på gata rett før nyttår og påstått at Payday 3 kom i 2023 hadde jeg pent gitt deg beskjed om å ikke lyve, men du hadde hatt rett. Jeg skal være helt ærlig med deg, jeg kan ikke tro det. Bankranserien som startet med det mediokre spillet Payday: The Heist i 2011, og som fortsatte med det svært populære Payday 2 i 2013 kommer altså tilbake i 2023.

I serien trer du inn bak maskene til Dallas, Hoxton, Chains og Wolf gjennom planleggingen og gjennomføringen av ran. Spillet, som lar deg spille både alene eller sammen med opptil tre venner, lar deg gjennomføre alt fra enkle bankran til storartede ran på kasinoer i Vegas. I 2016 fikk vi nyheten om at det kom et nytt spill i serien, og så ble det stille helt frem til den første dagen i 2023 hvor den enkle beskjeden om at i år ble året kom som lyn fra klar himmel. For de aller fleste tilhengerne kom denne annonseringen som et sjokk, og dermed er det svært lite vi vet om spillet annet enn at vi setter ny kurs, mot The Big Apple. De sier at den som venter på noe godt ikke venter forgjeves, og jeg håper at de har rett.

Fotnote: Ken Levin og Ghost Story Studios er i øyeblikket i gang med utviklingen av det nye spillet “Judas”. Et spill som absolutt hadde utgjort Stians førsteplass med en så stor margin at det ikke eksisterer store nok måleenheter. Mye peker i øyeblikket på at “Judas” kommer i 2023, men i skrivende stund har ikke en offisiell slippdato blitt annonsert. Ergo er ikke Judas på Stians førsteplass, men kommer i løpet av året ser du antakeligvis ikke Stian igjen.