Skumma anbefaler

Nytt år, men samma gamla vanliga her i Skumma Kultur. Vi har ingen syke nyttårsforsetter å gi deg, de får du hente fra P3 meninger. Det vi derimot har er bunnslide anbefalinger. Nyt!

UKAS LÅTER

Three souls – Wish I knew

Oslo gruppa Three souls er definitivt mest kjent for å spille funk musikk som får det til å rykke i dansefoten. Kontrasten blir derfor stor når de slipper låta Wish I knew. Sangen tar for seg hvordan det føles ut for den som står igjen alene etter å ha mistet noen. Teksten får virkelig skinne gjennom den sjelfulle vokalen og det enkle kompet. Selv om dette er en utypisk stemning for gruppa, er det fremdeles en Three souls låt med alt det innebærer av fantastiske groover og fenomenale blåsere.

G.O.L. – Pieces

G.O.L er et samarbeid mellom produsent Coucheron og hele Bærums (Rykkin) Pasha. Pasha sin 90-talls stil blandet med Couceron sin gjennomførte produksjon skaper en spennende blanding av pür energi og melankoli. Synthen på top-lineren i refrenget høres ut som noe tatt rett ut av en angstete elektronika remix fra tidlig 2010-tallet. Sammen blir det en deilig blanding av dansbar melankoli og smooth produksjon.

Maggie – Super big powers

Super big powers er et minimalistisk slag i trynet. Se for deg Amy Winehouse men i en ballade fra 2002, så har du den kraftfulle stemmen til Maggie. Låta er sparsom i instrumentalen, men bygger seg opp til et kraftfullt antiklimaks. Det minimalistiske bakteppet står nydelig til teksten om å prøve å stå imot indre demoner, noe som ikke alltid er så lett. Super big powers er alt jeg vil ha i en slags moderne piano ballade.

Av: Astrid Tryggestad Sevre

Brenner deler dikt

Jeg har aldri vært en person som liker dikt, sånn egentlig. Har aldri brydd meg om det. Egentlig syntes jeg det kan være ganske kleint.

Det var til jeg hørte på podkasten Brenner deler dikt. Hva podkasten inneholder er ganske selvforklarende ut ifra tittelen. Det er Hans Olav Brenner som deler dikt. Brenner deler dikt til kjente personer, og kjente personer deler dikt til Brenner. Et ganske simpelt konsept vil jeg si, men også genialt på sin egen måte.

Grunnen til at jeg liker podkasten så godt at jeg til og med velger å anbefale den til dere er fordi, dikt-skeptiker som jeg er, fikk mersmak for dikt. Hans Olav Brenner velger ut dikt de føler vil passe personen, eller situasjonen, og diskuterer det med dem. Dette blir ofte morsomme, triste, dype og rare samtaler om hvordan diktet kan overføres til deres liv.

Episoden med Sissel Gran er min favoritt. Dette var en nyttårs-episode hvor Brenner deler et dikt til Gran som handler om nettopp dette, nyttår, men også om kjærlighet (Nyttårsdiktet av Jan Erik Vold). Dikt om kjærlighet kan høres ganske «yuck» ut, men diktet er ikke et sånn «jeg elsker deg så utrolig mye» type dikt, heller et om to personer som først finner sammen etter mange år. Sissel deler også mye av sine egne tanker, og at unge mennesker må tørre å være litt «needy». Dette er jo koselig når det kommer fra hele norges samlivs-terapaut.

Episoden avsluttes med Sissel Gran som selv leser diktet. Det er helt nydelig å høre hvor forskjellig Hans Olav Brenner og Sissel Gran leser disse diktene, med forskjellig trykk og innlevelse. Jeg elsker rett og slett dette konseptet, og har nå begynt å like dikt (litt hvertfall).

Av: Tuva Marie Sørum

CRAZY HORSE CLUB MIXTAPE, VOL 1

For å spille videre på tvilen til utallige forskere som mener at konsentrasjonen min er føkked, har jeg funnet et album som kan skirve under på at det står dårlig til oppi knollen. TikTok forer oss med syrete innhold i høyhastighet, og denne sløvheten i konsumering hugger også tak i musikklandskapet. Forfatter bak boka Stolen Focus Johan Hari sa i et intervju med Morgenbladet at " Vi må beskytte oss selv og våre barn bedre mot de kreftene som invaderer vår oppmerksomhet", jeg sier derimot Let them scroll, drep oppmersomheten min og for meg med musikk i dobbel hastighet!

Sorry der mistet jeg helt tråden, anbefaling ja! Young Hurn, en artist fra Østerriket har nemlig omfavnet vår korte konsentrasjonsevne og gitt oss et album som tenner på alle plugger! Skiva CRAZY HORSE CLUB MIXTAPE, VOL 1 drar oss i alle rettninger og gir aldri muligheten til å ha en aktiv tanke - så fantastisk deilig! Med strake oversetninger av technoklassikere, greier Young Hurn å ta tempen på det Y2K-teppe som har lagt seg over internettkulturen, og serverer låter pakket inn i denne kleine generasjonsresirkuleringen.

Eine Nase, som kun er Alice Deejays 90-talls klassiker Better Of Alone, men i dobbel hastighet, er en fantastisk innledning til hva som rører seg på Young Hurns album. Omfavnelsen av nightcore i låta Ding Dong er rett og slett nydelig, og kan minne litt om den svenske fjortisstechnoen på tidlig 2000-tallet ( Asså Vil ha deg av Drömhus? Fantastisk technofisering!). Albumet til Young Hurn byr ikke bare på We love the 2000`s-musikk og fjortisstechno, den har også noen rolige låter. Er du ikke i humør til å lytte til den auforiske låta AUF MAIN KOPF i sitt vanlige tempo, kan du bare få på AUS MAIN KOPF (SLOWD). Dette er et album som virkelig er et produkt av vår svidde TikTok-hjerne, og det er fantastisk!

Av: Kristin Knutsen