Foto: Pxhere

Slik brygger du den perfekte tekopp

La oss si at du er på en kafé og vurderer om du skulle gå for en kopp med te, istedenfor den vanlige kaffen du alltid drikker. Du går bort til disken og sier «Jeg tar en kopp med te, takk.» Personen på andre siden av disken ser litt skeptisk på deg og spør «Hvilken te vil du ha?» Det er kanskje her du faller litt av.

For det finnes en rekke typer ulike tesorter med ulike farger, og hva skal du gå for? Heldigvis for deg skal du nå få en hjelpende hånd fra oss i Sorgenfri. Du skal også få vite hvordan du lager den perfekte kopp med te.

Vil du vite hvilken tesort som er best på smak eller lære enda mer om te?
I episoden prøvesmaker vi en rekke ulike tesorter. Hør hele Sorgenfris tesending her. Spotify eller Transistor.fm

Okey. Før du får vite litt mer om de ulike tesortene, og den perfekte kopp med te, la meg få presentere det som all te tradisjonelt stammer fra. Du har kanskje gjettet det, men vi snakker selvfølgelig om tebusken, eller Camellia sinensis som den så fint heter på latin. Om du kan latin gir navet et hint om hvor selve planten kommer fra, for sinensis betyr «fra Kina». Tebusken, eller teplanten som man ofte kaller den, stammer opprinnelig fra Øst-, Sør og Sørøst-Asia. I dag dyrkes den over hele verden i tropiske og subtropiske strøk. Det er bladene og knoppene på planten som man lager te av.


Teplanten er strengt tatt en busk. Foto: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia

Finnes det flere typer enn sort og grønn te?
I hovedsak finnes det seks ulike type tesorter, som alle kommer fra teplanten:
hvit, grønn, gul, sort, ooloung te og fermentert te (pu-erh te). I tillegg finnes det urte- og frukt-te som strengt tatt ikke er te fordi det ikke stammer fra teplanten. Vi i Sorgenfri har testet de fleste av dem.

Viste du forresten at tebladene du bruker til å brygge te kan brukes flere ganger? Vanlige teposer du får kjøpt på butikken er laget med finkornet teblader, som ofte stemmer fra støv og rester fra produksjon av løs-te, og kan brukes 1-2 ganger. Løs-te derimot er laget fra hele blader og/eller knopper og kan derfor trekkes flere ganger avhengig av størrelse og type te.


I studio smakte vi på Shou Mei, Kina Foto: Ingar Jakob Feiring

Hvit te
Hvit te er den sorten te som er blitt minst behandlet etter at bladene er plukket fra tebusken. Den hvite teen er soltørket, og i tillegg varmebehandlet for å stoppe oksideringen som ville gjort teen mørk. Hvit te har en oksidering på ca 10%. Teen lages som oftes av de ytterste skuddene eller de ytterste bladene fra teplanten. Den har en relativt lite smak som kan minne om smaken av blomster eller nøtter. Vi beskriver denne som en lett søtlig og fyldig smak som minner om kamomille. Hvit te har en lys gulgrønn farge.

Trekkes på ca 80℃ i 6 min


I studio smakte vi på Sencha Ariake, Japan og Long Jing, Kina Foto: Ingar Jakob Feiring

Grønn te
Grønn te, spesielt typen Sencha, er hverdagste i Japan, og drikkes til de fleste måltider. Grønn te er den eldste formen for te, og er tradisjonelt en viktig drikk i Kina. Etter at bladene har blitt plukket, blir de varmebehandlet med en gang slik at plantens smak blir beholdt mest mulig. I Japan blir bladene dampet, mens man i Kina rister de i en panne. Japansk grønn te har ofte mye smak av umami, gress, sødme. Spør du om å få grønn te på kafé får du som regel den japanske. Teen vi smakte på minnet om gressløk, granbar og gress. Kinesisk grønn te kan ha smak av karamell. Teen har en lys grønngul farge i trukket form.

Trekkes på ca 70℃, og skal ikke trekke for lenge.


I studio smakte vi på Darjeeling, India. Foto: Ingar Jakob Feiring

Sort te
Sort te er den mest vanlige teen i Europa, og er nok den teen du kjenner best til. Sort te stammer fra 1800-tallet og er oksidert på ca 90% Etter at bladene plukkes blir de pisket og slått før de blir tørket. Slagene som bladene får starter en kjemisk prossess som sammen med oksygen får den til å bli sort. Det fører blant annet til at den tåler høyere vanntemperatur uten at den blir bitter på smak. Smaken er relativt fyldig som minner om karamell og nøtter. Fargen på teen er en gyllen gulbrun eller rødbrun, derfor blir den faktisk kalt for rød te i Kina og i noen andre land.

Trekkes på ca 90℃ i 3-5 min

Ooloung te
Er den nest eldste formen for te. Den er mindre oksidert enn sort te, og mer oksidert enn grønn- og hvit te. Den selges ofte som små grønne kuler som minner om grønn te på utseende, eller som små stimler som minner mer om det vi kjenner som svart te. Smaken ligger et sted i mellom grønn og sort te, men dette er ulikt fra type til type.


I studio smakte vi på Satemwa Mørk, Malawi. Foto: Ingar Jakob Feiring

Fermentert te
Det finnes mange ulike typer fermentert te, den mest kjente er pu'er fra Kina. Teen fermenteres enten i uker eller flere år. Pu'er te finnes i to ulike typer: en grønn versjon som fermenteres mens man eier den og en sort versjon der fermenteringen stoppes ved at den kokes. Smaksmessig minner denne om fuktig kjeller, rødbete, jordskokk, lakris og pepperrot.
Fargen er mørk rødbrun, og blir kalt for svart te i Kina på grunn av den mørke fargen.

Trekkes på ca 90℃ 4 min

Slik lager du den perfekte tekopp
– Varm vannet til riktig temperatur (se eksempler på temperaturer over)
– Ikke klem ut vannet av teposen, det øker nemlig mengden taniner som gjør den bitter
– Slurp når du drikker slik at du tilfører luft, det fører til fyldigere smak
– Sørg for at du har nok vann i koppen, slik at teen blir dekket av vann
– Kjøp og bruk løs te, det gir mer smak, bedre kvalitet
– Kjøp te på tehus, det er ofte billigere enn overpriset teposer i mat- eller livstilbutikker.
– 2 gram te til en vanlig kopp (2 dl)
– Er teen for varm kan du kjøle den ned med en isbit for å gjøre den drikkeklar.

Koffein i te sa du?
Ja, du hørte riktig, det er faktisk koffein i te. Før kalte man koffeinen som du finner i te for teein. Utrolig nok er det faktisk mye mer koffein i bladene på teplanten enn det er i de vanligste kaffebønnene. Ble du nå redd for å få i deg for mye koffein ved å drikke te? Da kan jeg berolige deg. For ferdig brygget sort te inneholder nemlig cirka halvparten av mengden koffein som en vanlig kopp med sort kaffe, mens grønn te inneholder noe mer koffein.

Vil du lære mer om te? Hør hele Sorgenfri eposden om te her Spotify eller Transistor.fm