Foto: Vanida Lauvland og Pxhere.com

5 ting du ikke visste om fastelavn

De fleste har nok pakket bort kostymene og spist opp bollene fra søndag. Fastelavnsrisene har begynt å få knopper og kanskje noen er blitt gravide? WHAT? For å finne ut av hva i all verden det skal bety, les videre da vel!

Skrevet av Vanida Lauvland for Sorgenfri

1. Hva er fastelavn?

Fastelavn kommer fra middelnedertysk og betyr «kvelden før fasten». I Norge feirer vi dette søndagen før askeonsdag, som igjen er 40 dager før påsken. På 1500-tallet i den norske kirkes katolske periode betød fasten sølibat og avstand fra kjøtt frem til påsken. Fastelavn var dermed dager for å slå seg ekstra løs og spise seg mett før fasten starter. Dagene har fått relativt beskrivende navn med «blåmandag» og «feitetirsdag» dagene før fasten starter.

2. Karneval og kostymer samtidig som fastelavn, tilfeldig?

Så sykt tilfeldig av karneval og fastelavns er samtidig, eller? Det er vel egentlig ikke det, for ordet «karneval» kommer fra italiensk og består av ordene «Carne» som i Chili con Carne og betyr kjøtt, og «vale» som betyr farvel. Altså «Farvel til kjøtt» aka. starten på fasten.
Kostymene derimot skal ha kommet rundt festingen på 500-tallet, hvor Pave Georg Den store skal ha utrykt bekymring i forbindelse med offentlig bruk av klær fra motsatt kjønn og kostymer av dyr.


Bilde: Karneval i Venezia 1756, Pietro Longhi, Wikimedia

3. Carnaval do Rio de Janeiro? Mer som Karneval del Oslo

Det var i hvert fall det som nesten skjedde i Norge på 80-tallet! Fra 1983 til 1986 ble de arrangert et stort karneval i Oslo sentrum. Dette skjedde i månedsskiftet mai/juni og det var mellom 50 000 og 100 000 deltakere! Likevel ble det fort avviklet på grunn av mye forsøpling og fyll.
I ettertid har vi fått Pride som er omtrent samtidig og minst like glitrende, gøy og fargerikt, så kanskje det ikke var så galt å gå glipp av karnevalet likevel?


Foto: Agência Brasil Fotografias, Wikimedia.

4. Karneval i verden

Starten på fasten blir feiret må mange forskjellige måter, og i de fleste land feires det med stor fest. I Norge feirer vi med fastelavnsboller, karneval-kostymer, godteri og fargerikt fastelavnsris. Det meste av festingen skjer i barnehagen, barneskoler og søndagskoler, til mange små prinsesser og superhelters glede. Andre steder i verden blir festingen håndtert av de voksne.

I New Orleans, USA feires "Mardi Gras" som er fransk for fetetirsdag. Dette er spesielt stort i studentmiljøene og «frat»-houses hvor det konsumeres drikke til alle døgnets tider. Fra terrasser kastes fargerike perlesmykker og kostymene er mer abstrakte enn i Norge, med mer fargespradende og minimalt-dekkende klær.

Rio de Janeiro har nok den mest ekstravagante og storslåtte feiringen av karneval, med opp til 600 forskjellige parader rundt omkring i byen. Hoved paraden er en konkurranse mellom de beste samba-skolene i byen, og gjennom uken fremfører de ulike show hvor rytme, glitter og Samba-moves er i fokus. Vinnerne blir kåret på «Askeonsdag» etter ca. en uke med karneval!


Rio karneval 2014 Foto: Fernando Frazão/Agência Brasil, Wikimedia

5. Fastelavnsris = fruktbarhet?

Hvorfor kaller vi det ikke fastelavnskvister? Jo, fordi kvistene ble brukt til å gi ris på rumper. Dette ble trolig brukt for å gjøre kvinner mer fruktbare, på samme måte som en slo jorden før man plantet frø for å øke fruktbarheten. Fra 1700-tallet ble det vanlig å piske foreldrene sine om morgenen med bjørkekvister.
Nå kjøper vi inn risen til pynt, ofte kjøper vi den av Norske kvinners sanitetsforening som har stått for de fleste bukettene som blir laget i Norge. I 2022 solgte de fastelavnsris for svimlende 10 millioner kr(!), pengene blir brukt til å yte frivillige helse- og sosialtjenester i Norge.

Hvis du vil høre om de beste karneval-kostymene til oss i Sorgenfri eller litt mer skravling om fastelavn, sjekk ut episoden vår om karneval i podkasten vår her!