Ragnhild Eikeland

Er snakkis lik snackis, Sørlandschips?

Nye smaker dukker opp like raskt som de forsvinner. Umami har gjort en omfattende test av de nyeste og villeste Sørlandschips-smakene. La knaskingen begynne!

Chips med ville smaker som sjokolade og appelsin, hockeypulver og wienerpølse med ketchup får matredaksjonen på Radio Nova til å undre seg. Røyker Sørdlandchips-ansatte for mye weed? Eller er de elleville smakene bare en del av deres geniale markedsstrategi? I så fall - det funker! For vi har gått til innkjøp av seks relativt nye smaker fra Sørlandschips, og foretatt en ekstensiv smakstest.

Hvilken smak er den villeste på markedet nå? Og hvilken av de blir sommerens park-chips? Det er spørsmål testpanelet gir deg svarene på i denne saken. Panelet består av to nordlendinger, en vestlending og en østlending. Folk fra de rette stedene av landet for en test av chips laget i den norske skjærgården.

Vi rangerer chipsene på en skala fra en til ti reker i sann sørlandsånd.

Tasty Burger

Pris: 27 kr på Rema 1000
Snakkis-faktor: Galaktisk størrelse (som mordi)
Antall reker: 6/10

En godt krydret, riflet og amerikansk chips splitter panelet. Noen sammenligner chipsen med et lunt bål i skogen, andre tas rett til Texas. I kjent amerikansk stil har den hint av fett og fast food, akkurat det man forventer av en chips med burgersmak.

Korean Chicken BBQ

Pris: 40 kr på Meny
Snakkis-faktor: Medium, du holder sjokket for deg selv
Antall reker: 9/10

En tykkere chips med masse MSG. Ingefærsmaken gjør seg bemerket, samt et tydelig hint av cayennepepper. Panelet lar seg sjokkere av smaksbomben denne chipsen er! Den når likevel ikke helt opp da et av panelmedlemmene sammenligner chipsen med luften i en asiatisk dagligvarebutikk.

Honey Glazed BBQ

Pris: 24 kr på tilbud hos Rema 1000
Snakkis-faktor: Stor
Antall reker: 5/10

Denne chipsen lever ikke opp til forventningene fordi den rett og slett ikke smaker så mye. Iallfall ikke for ganer nylig smurt med Korean Chicken BBQ-smak. Den ble bedre etter noen never, og i skrivende stund er posen nesten tom. En helt grei chips som egner seg i parken. Den er ikke så god at den blir spist opp med en gang, men får heller nytes langsomt i godt selskap til sola går ned.

Mango & Habanero

Pris: 32 på Rema 1000
Snakkis-faktor: Hypen er STOR
Antall reker: 5/10

- Posen blir chipsverdenens svar på en Mango IPA: Hypen er stor, men skuffelsen er større.

Denne flerdimensjonelle chipsen gir oss hula-hula-vibber, men kun fordi vi vil slappe av på stranda, ikke fordi vi vil vrikke på hoftene. En akutt søtsmak etterfølges av et hint av habanero. Spiser du mange nok flak derimot, har den et kick som ligger og lurer bak i ganen. Den kunstige mangosmaken gjør chipsen til et dårlig forsøk på å dra Hawaii til Norge. Kombinert med en slurk Mango IPA blir det klart at ikke alt som er en snakkis, bør bli en snackis.

Havsalt og eplekjekk eddik

Pris: 28 kr på Rema 1000
Snakkis-faktor: Gjennomsnittlig
Antall reker: 9/10

- Den svir ikke sterkt nok.

Chipsen er en favoritt blant panelet, og eplesidereddiken gir den en balansert søtsyrlig kvalitet. Smaken er dog litt for snill, og gjør for lite vondt. Sånn sett passer den nok for flere ganer, men vi skulle gjerne hatt flere sår i munnen etter denne knaskeseansen. I sin nye drakt har den britiske chips-klassikeren likevel fort blitt en norsk folkefavoritt!

Havsalt og fortreffelig trøffel

Pris: 37 kroner hos Meny (kun 100g)
Snakkis-faktor: Stor i riktig miljø
Antall reker: 8/10

En sann fortrøffelighet. Chipsen lever opp til forventingene da en klar trøffelsmak og -lukt er tydelig tilstede. Posen er den minste i testen, men prisen avtar ikke med størrelsen. Vi liker derimot mengden fordi smaken er mektig nok i seg selv, og man klarer neppe å fortære mer enn 100 gram av denne chipsen!

Wasabi-nøtter

Pris: 37 kr på Meny
Snakkis-faktor: Lav
Antall reker: 1/10

Disse nøttene ga ikke det forpakningen sa den skulle gi. "Tøff og spicy", hevder Sørlandschips. Nei, svarer panelet. Nøttene er som chillinøtter uten chilli. Når wasabismaken er fraværende, er det bare saltsmak igjen. Med en ingrediensliste som heller ikke inneholder wasabi, faller dommen rett. Skuffende...

Lett inspirert av denne smakstesten, har panelet kommet med sine ønsker for de neste smakene de på kontoret til Sørlandschips bør prøve seg på:

  • torsketunge
  • sylteagurk
  • kimchi
  • norsk taco
  • den tradisjonelle: med brunsaus

Designet for Sørlandschips med smak av torsketunge er allerede klart:) Posen er redigert av @privatdetektivar på IG.

Dommerpanelet i denne saken: Tuva Marie Hassel, Ragnhild Eikeland, Thea Jonette Reinfjell og Luna Storeide.