Alle foto: Magnus Windelstad

Min Egon vei – en true crime fra Telemark

På Norgesferie med mine foreldre sommeren 2010 besøkte jeg for første gang restaurantkjeden Egon, og ble frelst av konseptet. Skuffelsen var stor når jeg fant ut at hjembyen min Skien ikke hadde en eneste restaurant av denne typen i nærheten, særlig når det tilsynelatende fantes en lokal Egon overalt ellers.

Etter å ha reflektert etter ferien i 2010, bestemte 12 år gamle Sander seg for å sende en mail til Egon. Som svar på mailen min fikk jeg vite at Egon kunne være interessert i å etablere seg i området, men at de ikke hadde funnet det rette lokalet ennå. Hvordan kunne dette være tilfelle for fylkets største by og et relativt stort knutepunkt mellom øst og sør? Tretten år senere har ingenting skjedd. Noe måtte gjøres.

Jeg startet dermed arbeidet med et podkastprosjekt i november 2022. Etter alle disse årene ville jeg omsider komme til bunns i dette mysteriet. Researchen ledet meg frem til en dyster sannhet. Fra Tromsø i nord til Kristiansand i sør er landet vårt velsignet med den bowlerhatt-profilerte kjeden.

Men av de nær femti lokasjonene Egon har rundt om i landet, finnes det ikke en eneste i mitt eget hjemfylke, Vestfold og Telemark.

Det er dermed det eneste fylket uten en Egon-restaurant i hele landet. Sommerbyen Tønsberg, knutepunktet Horten, havnebyene Larvik og Sandefjord står alle uten den folkekjære restauranten. Men viktigst for min del står fortsatt min og Ibsens felles fødeby heller ikke på lista. Hvordan kan dette fremdeles være tilfelle?

Savnet etter min egen Egon å sogne til, ledet meg inn i et halvt år med research og intervjuer. Jeg har dukket dypt inn i både kildemateriale og epost-historikk for å finne svar. Endelig kan jeg presentere resultatene av mitt arbeid.

I podkasten «Min Egon vei» retter jeg et kritisk søkelys på hvorfor Egon har unngått å plassere seg i regionen, og leter etter svarene jeg selv har søkt i over halvparten av livet mitt.

I den første episoden får jeg hjelp fra gode venner og trøndere til å finne ut hvordan jeg skal få svarene. På det personlige plan fikk jeg også hjelp til å se meg selv og prosjektet utenfra. Når episoden slutter står jeg inne på Egon Karl Johan, klar til å møte en representant for konsernet. Siste episode starter nettopp her.

Uten å avsløre hvordan det hele ender, kan jeg fastslå at jeg har fått svar på mine spørsmål, et halvt liv etter at reisen startet. Bli med du også, så garanterer jeg at mysteriet løses også for deg.

Spesialproduksjonen i to deler, «Min Egon vei», ligger allerede ute som podkast. Lytt til den sterke historien, og bli med på reisen mot sannheten HER.