Foto: Aschehoug

Vil du se sexy og smart ut på toget? Selvfølgelig vil du det!

Du vet de som sitter på toget med en bok i hånda og ikke enser omverden? De som du kanskje kaster et ekstra blikk på, fordi de ser så mystiske og intelligente ut. Det kan bli deg! «Åhh nei jeg liker jo ikke å lese», tenker du kanskje. Vel, min hypotese er at du ikke har funnet riktig bok enda.

Jeg, det nyeste medlemmet i Tekstbehandlingsprogrammet, har derfor laget en liste med fem bøker du burde prøve dersom du tenker at lesing ikke er for deg. I denne listen finner du lettlest skjønnlitteratur av ulik sjanger, og kanskje en av dem vil sluke deg inn i en ny verden.

“Alkymisten” av Paulo Coelho

Jeg må selvfølgelig starte med “Alkymisten”. Dette fordi det er min all time favourite bok, og jeg påtar meg retten til å være litt partisk siden jeg skriver denne saken. Den er utrolig lettlest, og jeg vil si at den passer for de aller fleste. “Alkymisten” er full av nydelig språk og visdom, men hva man får ut av den kommer helt an på hvordan du tolker den selv. Boken handler om en gutt som drar ut på en lang reise for å oppfylle skjebnen sin. Jeg vil ikke si så veldig mye mer om den, for beskrivelsen kan gjøre at boken virker litt kjedelig. Du må derfor bare gå og gi den en sjanse! Uansett om du ikke finner den life changing så er det en bok som vil være interessant for alle med god smak ;)


Foto: Cappelen Damm

“Aristoteles og Dante oppdager universets hemmeligheter” av Benjamin Alire Saenz

Denne boken var det en venninne av meg som anbefalte. Hun startet å lese på videregående for å være «that girl» på Pinterest som leser en John Green-bok mens hun drikker grønn te. Faren kjøpte masse bøker til henne i troen om at de kom til å bli lest, men lite skjedde før han sa at han ville stoppe å gi henne flere. Trassig startet hun å lese, men ble fort forelsket i bøkene. Slik fikk samfunnet en ny lesehest, og jeg fikk en venn som alltid har tips til gode lettleste bøker. En av hennes favoritter er “Aristoteles og Dante oppdager universets hemmeligheter”. I den blir vi kjent med Aristoteles som føler seg annerledes og isolert fra sine jevnaldrende, og Dante som er en åpenhjertig og kunstnerisk sjel. Disse to guttene utvikler et dypt vennskap (og mer...?) mens de utforsker livet og verden rundt seg.


Foto: Ark bokhandel

“Nattens sirkus” av Erin Morgenstern

Broren min introduserte meg til denne boken da jeg var 17, men det tok et par år til før jeg faktisk leste den. Jeg stolte ikke nok på smaken hans til å forplikte meg til 477 sider med noe som jeg senere fant ut var ren magi. Boken handler om et mystisk sirkus som oppstår helt ut av det blå, og som kun er åpent om natten. Den utforsker temaer som kjærlighet, magi, konkurranse og utfordringer knyttet til liv og død. Det er en utrolig spennende bok som ikke har forlatt hodet mitt siden jeg leste den.


Foto: Cappelen Damm

“Mitt år med hvile og avslapning” av Ottessa Moshfegh

Jeg er litt usikker på om det finnes en norsk oversettelse for denne boken, så jeg oversatte den bare selv. Originaltittelen er «My year of rest and relaxation», og den har blitt veldig populær i det siste. Jeg skal være ærlig å si at jeg ikke har fått lest den enda, men boken ligger på nattbordet mitt og er neste på listen. Det var en venninne som sa at den måtte være med her, og siden jeg stoler 100% på smaken hennes må dere nesten også gjøre det. Boken handler om en ung kvinne som er dypt ulykkelig og uinspirert, og derfor bestemmer seg for å bruke et helt år på å sove. Boken utforsker temaer som ensomhet og depresjon, og blir beskrevet som en psykologisk fiksjon. Den har blitt høyt roset av kritikere for sin mørke humor og sin presise beskrivelse av hovedpersonens psykologiske tilstand.


Foto: Norli bokhandel

“Verity” av Colleen Hoover

Siste bok jeg skal ta med i denne listen er “Verity” av den populære forfatteren Colleen Hoover. Hun skrev blant annet den kjente boken «It ends with us» som mange oppdaget gjennom Tiktok. “Verity” er en av hennes mindre kjente bøker. Vanligvis så leser jeg klassikere eller relativt nye bøker på markedet, men en guilty pleasure er bøker som dette. De er lettleste og underholdende. Det er bøker som du sliter med å legge fra deg, fordi de fanger deg så lett inn i en ny verden. Dette er en grunn til at de blir så populære. Boken er en thrillerroman som handler om en forfatter som blir hyret inn for å fullføre bokserien til en suksessfull forfatter som ble lam etter en ulykke. I prosessen oppdager hun en rekke skremmende og sjokkerende hemmeligheter om familien og fortiden hans. Boken tar opp temaer som familiedynamikk, sjalusi, kjærlighet, tap og de mørke sidene av menneskelig natur.


Foto: Ark bokhandel

Alle disse fem bøkene er gode på hver sin måte, og er et perfekt sted å starte om du er interessert i å lese. Uansett om det er for å rømme litt fra virkeligheten, eller for å se sexy og smart ut på toget. Et godt tips er å bare plukke opp en bok og starte, for etter hvert vil du forhåpentligvis finne den ene boken som fanger deg, og da blir det umulig å stoppe. Før du vet ordet av det er det du som er den mystiske fremmede på toget som stjeler oppmerksomheten til alle rundt deg, med ingen andre verktøy enn en liten bok som inneholder en hel verden.

Toppfoto: Aschehoug