Filmkalender: disse filmopplevelsene må du få med deg i Oslo fremover

Det er mye som skjer i film-Oslo om dagen. Cinemateket har åpnet dørene igjen, Vega kjører på som aldri før, og alt fra kortfilmfestivaler til utekino-visninger og paneler arrangeres over hele byen. For å holde styr på det hele har jeg laget en liten guide, slik at du kan få oversikt over noe av det du bør få med deg i ukene fremover.

Sola har tittet frem, det er spådd 20 grader til helgen og flere tenker kanskje at det er litt uintuitivt å skrive en kinosak nå - det er jo park-sesong! Men mai og juni er perfekt for kino. Det er et nydelig sted å koble av for eksamensslitne studenter, et lavterksel sted å dra på første date og et perfekt sted å rømme når man har fått nok sol. Dessuten er dette Norge, så regnet - eventuelt snøen - kan jo komme hvert øyeblikk.

Tips! På Vega koster alle filmvisninger 100kr på mandager, på Vika er det 100kr for studenter hver tirsdag og på Cinemateket koster en film ofte mellom 50-100kr.

FREDAG 12.MAI

Visning av Gazas Tårer
Hvor: Vega Scene
Vega Scene, i samarbeid med Arabiske Filmdager, viser Vibeke Løkkebergs Gazas Tårer som en del av solidaritetsfestivalen Visit Vestbredden.

Slutten på Harry Potter-festivalen
Hvor: Klingenberg Kino
Slutten på Klingenbergs Harry Potter-festival er denne helgen. 12, 13 og 14.mai vises de tre siste filmene i serien igjen på kino.

LØRDAG 13.MAI

Stumfilm og live-musikk: The Cabinet of Dr. Caligari
Hvor: Vega Scene
Det blir visning av denne filmklassikeren på Vega, med et nytt lydspor som fremføres live i salen med Stefano Boggiani og Øyvind Mathisen.

Visning av E.T - Gjesten fra Verdensrommet
Hvor: Cinemateket
Her kommer en mulighet for å se E.T på kino igjen, for de av oss født etter 1982.


Foto: Universal Pictures / hentet fra E.T - Gjesten fra Verdensrommet

SØNDAG 14.MAI

Visning av How to Blow Up A Pipeline med regibesøk etterpå
Hvor: Vega
Se den nye thrilleren om en gruppe miljøaktivister som bestemmer seg for å sprenge en oljerørledning, med besøk av regissør Daniel Goldhaber etterpå.


Foto: fra How To Blow Up A Pipeline

Visning av Brødrende Løvehjerte
Hvor: Frogner Kino
Det blir en rørende visning av denne nostalgiske Astrid Lindgren-klassikeren på Frogner Kino på søndag.

MANDAG 15.MAI

Den siste Våren med panelbesøk
Hvor: Vega Scene
Det blir visning av Den Siste våren, som allerede blir kalt "et nytt norsk mesterverk" på mandag. Etterpå er det panelsamtale med Extinction Rebellion Ung, Natur og ungdom og regissøren Franciska Eliassen.


Foto: Henrik Lande / Fra Den Siste Våren

TIRSDAG 16.MAI

Visning av Jeanne Dielman
Hvor: Cinemateket
Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles ble nettopp kåret til verdens beste film av den anerkjente Sight and Sound-kåringen. 16, 21 og 24.mai har du muligheten til å se den i Oslo.

TORSDAG 18.MAI

Gratis foredrag om Jean Luc Godard
Hvor: Cinemateket
Jean-Luc Godard var gallionsfiguren for den franske nybølgen, og er en av historiens mest innflytelsesrike filmskapere. I mai og juni vises et utvalg av Godards viktigste filmer på Cinemateket. Vil du lære mer om selve mannen, kan du dra på gratis foredrag 18.mai - hvor du kan lære nydelig fun facts du kan snike inn i samtaler på vors hele sommeren.

Visning av Italiensk for begyndere på 35mm
Hvor: Cinema Neuf / Chateau Neuf
Denne danske spillefilmen fra 2000 handler om seks unge voksne som lever enslige, søkende og litt ensomme liv i Danmark. Vises 18.mai på 35mm. En perfekt dagen derpå film!

Festpremiere: Fast & Furious 10
Hvor: Colosseum Kino
Om ikke du vil tilbringe 18.mai på foredrag om Godard eller på Cinema Neuf-visning på 35mm, så har også Colosseum festpremiere på Fast & Furious 10. De lover rød løper.


FOTO: © Universal Studios. All rights / fra Fast & Furious

LØRDAG 20.MAI

Visning av Gutten og Jernkjempen
Hvor: Cinemateket
Denne animert science fiction-historien om et vennskap mellom en gutt og en kjempestor robot (ikke Transformers) vises igjen 20.mai (samt 10 og 20 juni). Karl Aksel fra Nova Noir kaller filmen et mesterverk, og er du heldig finner du kanskje Karl Aksel gråtende på Cinemateket etter visningen.

Skeiv Filmklubb Presents: Ali: Fear Eats The Soul
Hvor: Deichman Bjørvika
Skeiv Filmklubb inviterer til visning av Ali:Fear Eats The Soul fra 1974, med samtale om filmen etterpå ledet av Tales Maniçoba. De beskriver arrangementet slik: «Welcome to Skeiv Filmklubb, an open space to watch and discuss high artistic quality films that explore themes related to queerness within a social-political perspective».

SØNDAG 21.MAI

Gratis Utekino: A Star Is Born
Hvor: 3KT på Akerbygge
3KT har gratis utekino hver søndag gjennom sommeren! De begynner 21.mai med A Star Is Born (og Slipp Willy Fri tidligere på dagen!).


Foto: SF Studios / Fra A Star Is Born

Visning på Kunstnernes Hus: Silent Sun of Russia
Hvor: Kunstnernes Hus sin kinosal
I programmet beskrives den slik: «En av Danmarks mest talentfulle regissører, Sybilla Tuxen, debuterte nylig med filmen Silent Sun of Russia. Over flere år fulgte hun undertrykte og opprørske russere - helt frem til Putins invasjon i Ukraina - som brått satte hele fortellingen på spissen». Vises 21 og 23.mai.

TIRSDAG 23.MAI

Kunst på kino: Tokyo Stories - EXHIBITION ON SCREEN
Hvor: Gimle Kino
Denne filmen blir beskrevet som «en vakkert illustrert og rikt detaljert film, som ser på en by som har gått igjennom konstant ødeleggelse og fornyelse». Den vises på Gimle 23 og 29.mai.

Visning av David Lynchs Mulholland Drive
Hvor: Cinemateket
Mulholland Drive beskrives som «en nervepirrende, forførende og vidunderlig forvirrende drøm av en film». Denne David Lynch klassikeren kan sees 23, 25 og 31.mai.

Visning av Manhattan
Hvor: Vega Scene
Vega Ung Film presenterer Woody Allens Manhattan, som av mange anses som hans aller beste film. Den vises kun denne dagen!


Bilde hentet fra Vega Filmklubb

Gratis foredrag om nyere amerikansk film
Hvor: Cinemateket
Filmhistorisk foredrag av Jon Inge Faldalen. Kurset denne våren gir en innføring i filmhistorien fra 1940 og fram til dagens ulike filmatiske uttrykksformer, med vekt på vestlig film. Dette er en del av UiO sitt filmhistorie løp, men gratis og åpent for alle.

ONSDAG 24.MAI

Visning av Interstellar på 70mm
Hvor: Cinemateket
Christopher Nolans kanskje beste film (?) vises i det analoge formatet 70mm den 24 og 28.mai. Vi i Nova Noir er der garantert.


FOTO: SF Studios / Warner Bros fra Interstellar

TORSDAG 25.MAI

Visning av Boxing Helena på 35mm
Hvor: Cinema Neuf på Chateau Neuf
Boxing Helena er en amerikansk mysterie-triller/body-horror fra 1993, om en kirurg som blir besatt av en ung jente. Nå vises den endelig på 35mm i Oslo!

SØNDAG 28.MAI

Gratis Utekino: Inception
Hvor: 3KT på Akerbygge
3KT følger opp sitt gratis utekino-program, og den 28.mai vises Nolans Inception. De fleste har vel sett eller hørt om Inception, og har du ikke det - så må du i hvert fall holde av 28.mai.


Foto: SF Studios / Warner Bros / Fra Inception

MANDAG 29.MAI

Siste visning av Katja Drømmer Om Å Våkne
Hvor: Vega Scene
Katja Drømmer om Å Våkne er en apokalyptisk drama-komedie av norske Truls Krane Meby. Den handler om Katja (27), som bor i Berlin og som hver natt drømmer om sin egen død. På ferie i Nord-Norge får hun et ekstremt møte med rå natur, og hun får et nytt perspektiv på seg selv. Når hun returnerer til Berlin har hun intensjoner om å forandre livet, men demonen inni henne er vanskelig å riste av seg.


Bilde fra Katja Drømmer Om Å Våkne

TIRSDAG 30.MAI

FILMQUIZ på Vika
Hvor: Vika Kino
Vika Kino inviterer til filmquiz den siste tirsdagen hver måned. Baren holdes åpen under quiz, og det loves hyggelige priser for studenter. Det vil også være mulig å vinne flotte premier.

Thelma & Louise - for en hundrings
Hvor: Vika Kino
Tirsdag 30.mai vises Thelma & Louise for 100kr på Vika, som en del av deres nye konsept «kinonostalgi». Har du ikke sett den, har du en super mulighet her.

ONSDAG 31.MAI

Visning av 20 Days in Mariupol med regibesøk
Hvor: Vega Scene
Journalist Mstyslav Chernov tilbrakte 20 dager i Mariupol, hvor han filmet hendelsene og menneskene rundt dem som ble fanget i krigen. 31.mai arrangeres det, i samarbeid med Fritt Ord og Den ukrainske forening i Norge, en visning av filmen - etterfulgt av en Q & A.


FOTO: hentet fra 20 Days in Mariupol

Visning på Kunstnernes Hus: R.M.N
Hvor: Kunstnernes Hus
R.M.N er en film av den rumenske filmskaperen Cristian Mungiu. I programmet beskrives den slik: «R.M.N er et mettet, innfløkt og perfekt orkestrert drama der Cristian Mungiu serverer detaljerte tverrsnitt av livet i en rumensk landsby i de transilvanske fjellene, og slik gir en treffende analyse av Europa i dag»

FREDAG 2.JUNI

Visning av De Syv Samuraier
Hvor: Cinemateket
02, 06 og 07.juni vises Akira Kurosawas De Syv Samuraier. Den er over tre timer lang, men blir også kalt en av filmhistoriens mest storslagne actioneventyr - så denne er det verdt å se på storskjerm.

LØRDAG 3.JUNI

Visning av Fucking Åmål
Hvor: Cinemateket
Kanskje en av de fineste filmene som er laget i Skandinavia? Gå ikke klipp av en ny mulighet til å se Lukas Moodyssons debutfilm på kino, den går kun 3.juni.

Visning av musikalen Hair
Hvor: Frogner Kino
Det blir mulig å se Milos Formans filmatisering av Broadway-musikalen Hair på kino den 3.juni. Dette kan fort bli utsolgt, så her bør man være tidlig ute.

SØNDAG 4.JUNI

Gratis Utekino: The Shawshank Redemption
Hvor: 3KT på Akerbygge
3KT følger opp sitt gratis utekino-program, og den 4.juni vises Shawshank Redemption. Den er på 1.plass på IMDB over verdens beste filmer, men er du enig?


Bilde hentet fra The Shawshank Redemption

MANDAG 5.JUNI

Kortfilmfestival: «AVGANG23»
Hvor: Vega Scene
Westerdals inviterer til filmfestivalen “AVGANG23” fra 5 - 15.juni. Her presenteres avgangskullets bachelorfilmer utover 6 visningsdager, hvor du kan se morgendagens filmskapere og oppdage nye talenter før de er mainstream.


Bilde hentet fra Vega Scene

SØNDAG 11.JUNI

Gratis Utekino: The Great Gatsby
Hvor: 3KT på Akerbygge
3KT følger opp sitt gratis utekino-program, og den 11.juni vises The Great Gatsby.

ONSDAG 14.JUNI

Visning av GRITT med regibesøk
Hvor: Vega Scene
Visning av den anerkjente norske filmen Gritt, etterfulgt av samtale med regissør Itonje Guttormsen etterpå. Foregår på engelsk.


FOTO: Mer Filmdistribusjon fra Gritt

FREDAG 16.JUNI

Visning av Mad Max: Fury Road
Hvor: Cinemateket
16, 18 og 20.juni viser cinemateket den nyeste Mad Max-filmen på storskjerm. Et Intenst, fartsfylt og visuelt spektakulært actiondrama.

SØNDAG 18.JUNI

Starten på FUSION X PRIDE
Hvor: Cinemateket
Fra 18.juni til 27.juni vises spillefilm, dokumentarer og kortfilm som skildrer LHBTIQ-personer og -miljøer verden rundt, eller som på annen måte kan knyttes til skeiv tematikk. Her kan du blant annet få sett My Summer of Love, Call Me By Your Name, Girl og Mysterious Skin på kino.


FOTO: Sayombhu Mukdeeprom / Sony Pictures Classics fra Call Me By Your Name

Gratis Utekino: The Notebook
Hvor: 3KT på Akerbygge
3KT følger opp sitt gratis utekino-program, og den 18.juni vises den legendariske filmen The Notebook (PLUSS visning av Charlie og Sjokoladefabrikken for barn tidligere samme dag).

Dette er bare et lite utvalg av det som skjer i film-Oslo, så følg med fremover! Vil du ha mer filmnytt? Nova Noir har sending hver torsdag fra 10-12, og alle episodene ligger i din favoritt podcastapp. Vi ses på kino!