Foto: Sofie Martesdatter Granberg

Eg e fra...

Byen med den høye selvtilliten hyllet seg selv i fire dager til ende, og lagde en helvetes festivalsteming.

Bergenfest ligger alt i navnet ikke opp til å bli en hverken ydmyk eller rolig affære. Med en lang liste egne artister på plakaten lå Vestlandets største festival heller an til å bli en storslått feiring av byen bergensere liker aller best.

Vår radiosending om Bergenfest kan du høre HER

Bergenfest er en byfestival som foregår på Bergenhus Festning. Den byr på konserter med store og små navn fordelt på fire scener, og i tillegg på et veldig godt tilbud av mat og nyttevarer som solkrem. For det trengte man faktisk mot alle odds denne helgen i Bergen.


First Aid Kit skapte deilig stemning i ettermiddagssola.

Noe for alle

På plakaten var både legender som Iggy Pop og Suede, store norske navn som Dagny, Sigrid og Sondre Justad, og mindre artister fra inn- og utland, som Vepsestikk, Girl Scout, Fangst og Warpaint. Og selvsagt var lineupen prydet med noen av Bergens egne stjerner, aller størst av dem byens store sønn, Lars Vaular.

Det var virkelig noe å se for alle og enhver, og mange av artistene leverte veldig godt. Det er klart det er noen fallgruver med eldre herremenn som Iggy Pop, og det samme med å invitere inn The Lumineers i 2023 og ikke i 2013. Men stort sett var det gode konsertopplevelser, både i solen på dagtid og den kjærkomne skyggen på kvelden.


Iggy Pop pøste på med energi, men har nok passert sin storhetstid.

De små leverte stort

Som tilhenger av den typen musikk vi spiller på Radio Nova, altså musikk som er så kul og fersk at bare vi har hørt den og du ikke har peiling enda, var det flere mindre navn som var blant de jeg gledet meg mest til.


Danske Favräk lagde et kaotisk kjempeshow på den mellomstore scenen Bastionen.

Både svenske Girl Scout og danske Favräk viste at det er håp for musikken i hele Skandinavia. Girl Scout hadde riktignok litt å strekke seg etter, aknskje aller mest i å eie sin egen fremføring, men leverte god musikk. Punk-rapperne i Favräk fikk publikum til å både le, danse, vise finger og moshe.

Vepsestikk, som vi i Nova alt er store tilhengere av, gjorde en svært god konster i den røykfylte Magic Mirrors-scenen. Og at de kunne tease en kommende EP til oss etter konserten var en ekstra treat.


Jentene i Vepsestikk briljerte på hjemmebane.

Bergenfest har et altfor stort program til å nevne hver eneste artist som spilte, og for en enslig journalist til å se det hele. men festivalen skal ha for å ha lagt opp til at alle kan rekke både en god del av de små og i tillegg alle de store konsertene, ved å ha svært lite overlapp og heller korte, men effektive intervaller mellom showene. Det er først og fremst oppfylling av andre behov som gjør at noen konserter må vike.


Publikum elsket Bergenfest.

Dette bygget opp til en utrolig problemfri, deilig og mettende festivalstemning. Og ja, det må tas høyde for at jeg lar meg forføre ekstra av noe så sjeldent som et Bergen badet i sollys i fire hele dager. Men festivalopplevelsen i Vestlandets storby imponerte meg stort.

Selv og stadig bli krasjet i av sjanglende, høylytte mennesker på festivalens to helgedager dekker ikke for at Bergenfest er en festival jeg setter opp i kalenderen også neste år.

Alle bilder: Sofie Martesdatter Granberg