Thea Jonette Reinfjell

Vi tester sopp på Træna

Se for deg at du har reist i 18 timer, på studentbudsjett, med kaffe på termos og tørre brødskiver pakket i matpapir. Den største kulinariske opplevelsen du har hatt på reisen var da du vervet en av vennene dine til Narvesen-appen og fikk en gratis wienerpecan og kopp med automatkaffe. Sekken er full av nudler, havregrøt og pils, for du skal langt ut i ødemarken på festival. Eller?

Hva spiser man egentlig på Trænafestivalen? Festivalens egen hjemmeside sier ingenting om hva man kan forvente, så SkUmami er her for å guide deg til neste års festival!

Og apropos (h)val..


Foto: Ane Linea Solberg

Flere av festivalens egne matboder tilbyr hval, i form av burger, taco og kebab. I leiren vår diskuteres det høylytt hvorvidt man kan spise hval om man er pescetarianer. Er hvalen en fisk eller et dyr? Google sier pattedyr, men flere fulle festivaldeltakere går for at hvalen bor i havet og dermed er en fisk.

De av oss som spiser både kjøtt og fisk velger uansett å smake på hvalbaben, Trænas egne og eneste kebab. Spenningen rundt det å smake på hval forsvinner fort når vi skjønner at alt er dynket i karrisaus (!) og like gjerne kunne vært en karriwrap fra et standard cateringbyrå. Skuffet? Ja. Spiselig? Joda.

5/10 kebab.

Fredagstaco


Foto: Thea Jonette Reinfjell

Fiskebruket stiller med det essensielle fredagsmåltidet – tacoen. Her tilbys det fisketaco, halloumitaco og hvaltaco, og vi gikk for veggisversjonen, med sprøstekt halloumi, syrlig kål og chilimayo. For 169 kroner får du tre små tacoer, som er overraskende mettende, selv for en sulten festivaldeltaker. Noe stiv pris, men her får du valuta for pengene, tacoen byr på både krønsj, syrlighet, spice og sødme. Den fantastiske opplevelsen kan muligens ha hatt noe med min egen promille å gjøre, men til tross for at minnet er litt svakt, er jeg ganske sikker på at denne tacoen får full score.

10/10 fredagstaco.

Sopp


Foto: Ane Linea Solberg

Sakens headliner får vi fra Helgeland Kolonial, som serverer grillet lofotlam, eller østersopp og halloumi, med urtepotetmos, chimichurri og tyttebær. Rettene koster henholdsvis 249 og 239 kroner, et helt ukesbudsjett for en student, men måltidet gir deg til gjengjeld følelsen av å komme hjem til bestemor, dette er laget med kjærlighet. Det ble dessverre ingen euforisk sopptur denne gangen, men et måltid som føles sunt og varmende etter tre dager på festival. Råvarene er gode, smakene harmonerer og retten matcher festivalens natur. Når jeg har spist opp vil jeg gjerne ha mer, som burde være et godt tegn, men for 239 kroner skulle jeg heller ønske at jeg følte meg mett.

8/10 sopptur.

Filippinsk mat


Foto: Simon Sandvik

Beveger du deg ut av festivalområdet finner du øyas mest sjarmerende matbod, med hjemmelaget filippinsk mat. Her får du dagsferske vårruller, nudler og sprøstekt kylling, samt hjemmelaget sweet chili saus!! Prisene er mer studentvennlige enn noen av festivalbodene, og det ryktes om at det selges mer enn 1000 vårruller her, hver dag. Autentisk og digg, men tidvis litt kald mat, som muligens kan ha noe med generell temperatur på Træna å gjøre. Anbefales uansett! Har du vært på Trænafestivalen bør du ha vært innom her.

9/10 hjemmelaget mat♥

Primuslivet


Foto: Thea Jonette Reinfjell

Den budsjettorienterte, erfarne festivaldeltakeren på Træna vet å bruke primus. Campen lukter av ostesmørbrød, soppgryter, pølser og grøt. Det kokes kaffe til frokosten, med Baileys til de som trenger det. Det sies at alt smaker bedre utendørs, og det bekreftes, havregrøt på bakfylla har aldri vært godt, men her er det faktisk spiselig.

11/10 primusmat!

Så for å starte med begynnelsen, dropp all mat du har i sekken. Ti minutter fra campen finner du matbutikk, så spar deg selv for unødvendig bæring og ta handleturen på Joker Træna. Bruk heller plassen på å ta med deg et stormkjøkken, så du kan holde deg mett og god, uten å bli ruinert. Sees til neste år, Træna!

Foto: Thea Jonette Reinfjell