Din guide til Oslo Pix

Festivalsommeren er ikke over! Neste uke er det klart for et av årets høydepunkt - nemlig Oslo Pix. Synes du festivalprogrammet er litt overveldende? Hvilke filmer skal man egentlig prioritere? Hva er dette årets Aftersun-ekvivalent? Ikke fortvil, her kommer min guide til Oslos kanskje største filmbegivenhet.

Først litt fakta.

Hva er Oslo Pix?

Oslo Pix er filmelskernes Øyafestival. Eller i hvert fall filmelskernes By:larm. Her får man se edgy filmer fra Cannes før alle andre og diverse B-kjendiser i ølkø.

Må man ha festivalpass?

Nei. Man kjøper enkeltbillett til hver visning, som på vanlig kino. Skal du se veldig mange filmer kan det lønne seg med festivalpass.

Når og hvor?

Festivalen varer fra mandag 28.august til søndag 3.august. Filmene vises primært på Vega Scene og Ringen Kino.

Programmet består av flere filmen enn noen rekker å se, men her er et lite utvalg som kan hjelpe deg på veien:

1. Filmer for de som vil le


Blackberry: Før Apple fullstendig overtok markedet var det et i dag mindre kjent selskap som hadde nesten 50% av hele mobilmarkedet: nemlig BlackBerry. Etter bare seks år kollapset selskapet fullstendig. Dette er historien om hva som skjedde.

Hør Her'a: Kaveh Tehranis spillefilmdebut, basert på Gulraiz Sharifs suksessroman, tar oss med til Groruddalen og introduserer oss for den 13 år gamle Mahmoud. En god dose sarkasme løfter frem kulturforskjeller og spenn mellom generasjonene i høstens varmeste film. Til visningen på Colosseum Kino kommer skuespillere og filmskapere til storstilt festpremiere.

2. Filmer for de som vil ha noe spennende


Manodrome: Jesse Eisenberg og Adrien Brody spiller hovedrollene i denne dramathrilleren om en usikker ung mann som trer inn i et sektlignende «familie» der maskulinitet og menns frihet står i sentrum. Kan høres ut som en slags nytolkning av Taxi Driver.

Anatomy of a Fall: Årets gullpalmevinner forteller historien om en kvinne som mistenkes for drapet på sin ektemann. Når deres sønn viser seg å være et nøkkelvitne i rettssaken, står han ovenfor et enormt moralsk dilemma.

3. Filmer for de som ikke vil betale


Det er gratis utekino på Schous Plass hele uka. I tillegg til disse tre, vises det flere andre storfilmer fra de siste årene.

4. Filmer "alle" snakker om AKA dette årets "Aftersun"


Disse filmene har allerede blitt store snakkiser, og er blant de filmene jeg gleder meg aller mest til.

How To Have Sex: Tre britiske tenåringsjenter drar på en ferietur til Hellas, som involverer masse drikking, festing og ligging. Men det som skulle bli deres beste sommer noen gang, blir noe helt annet. How To Have Sex hadde premiere i Un certain regard-seksjonen på filmfestivalen i Cannes i 2023, hvor den vant seksjonens hovedpris.

Past Lives: To barndomsvenner gjenforenes, men sliter med å finne plass til deres gamle følelser i deres nå svært forskjellige liv. En av årets mest etterlengtede kjærlighetsfortellinger og en strålende filmdebut fra dramatikeren Celine Song. Hadde premiere på Sundance i januar.

5. Filmer med store kjendiser


Reality: Reality, 25 år gammel og med mange års erfaring som oversetter i det amerikanske luftvåpenet, kommer hjem fra en handletur til to ukjente menn utenfor huset hennes. De er FBI-agenter med ordre om å ransake hennes hus og eiendeler, mens hun selv skal avhøres. Basert på en sann historie. Med Sydney Sweeney i hovedrollen.

Jeanne du Barry: Kostymedramaet som åpnet filmfestivalen i Cannes handler om kurtisanen Jeanne (spilt av regissør Maïwenn) i Frankrike på 1700-tallet. Jeanne bruker all sin kløkt og skjønnhet til å klatre oppover i det sosiale hierarkiet, og ender til slutt opp i Versailles hos selveste kong Ludvig XV. Med Johnny Depp.

6. Filmer for de som vil ha noe dansk


Alle vet at danskene er best. På Oslo pix vises flere danske kvalitetsfilmer.

Den store stilhed: En ung kvinnes plan om å tilbringe resten av livet som nonne blir straks mer komplisert da fortiden banker på klosterdøra i form av hennes bror, og hun må ta et oppgjør med både ham og seg selv. Med norske Kristine Kujath Thorp!

Ustyrlig: Ustyrlig vant prisen for beste nordiske film under årets Gøteborg Film Festival, og er et visuelt brilliant og gripende mesterstykke fra en av Danmarks mest lovende regissører. Ikke ulikt Jack Nicholsons skjebne i Gjøkeredet (1975), blir mindreårige Maren (Koppel) på sviktende grunnlag sendt til en øy for utviklingshemmede kvinner i 1930-tallets Danmark. Her blir hun kjent med en rekke kvinner, som alle på sitt vis har fått sine drømmer og verdighet knust av den Nurse Ratched-aktige overlegen Wildenskov (Heinrichsen).

7. Filmer for de som vil ha film med noe mer


Oslo Pix har flere paneler og arrangementer under festivalen. Her er noen av dem, for de som ønsker filmvisning med det lille ekstra.

PUB CRAWL: Onsdag 30.08.23 kommer litt av Kortfilmfestivalen i Grimstad til Oslo. Konseptet: fire bra kortfilmer på fire bra utesteder på løkka i passe gåavstand. Arrangementet er gratis, og har ingen påmelding. Her kan det bli fullt, så sørg for å være ute i god tid.

KONSERT: Oslo Pix Filmfestival åpner i år med film og musikk. Det blir visning av filmen A TIGER IN PARADISE om musikeren José González på Sentrum Scene, etterfulgt av samtale og musikalske innslag av José González selv.

6-RETTERS MIDDAG: Kafe Oslo, Oslo Pix Filmfestival og Litteraturhuset serverer de beste tingene i verden: mat, film og poesi. Kokkene har latt seg inspirere av filmen "The Menu", og med en fri tolkning av chef Slowiks fantastiske retter serverer Kafe Oslo en 6-retters meny.

8. Filmer fra virkeligheten


Blokka: I flere år har 30 beboere i en blokk på Sagene vært i en kamp mot eiendomsimperium til Ivar Tollefsen og kommunale vedtak. Med BLOKKA følger Aslaug Holm de som nekter å gi seg og kjemper for å beholde hjemmet sitt.

Kim's Video: KIM'S VIDEO forteller den utrolige historien om hvordan 55 000 kultfilmer fra verdens mest kjente videobutikk havnet på Sicilia i en vilt underholdende detektivfilm.

9. Filmer om fæle mennesker med makt og penger


Holiday: Danske Sascha er på ferie på den tyrkiske rivieraen. Sammen med den kriminelle kjæresten Michael bor hun og hans venner i en luksusvilla med basseng og postkortutsikt. Dagene er fylt med shopping, hummer på grillen og kokain i nesa.

Viften: Det danskkoloniserte St. Croix, 1848. Anna Heegaard er en sjeldenhet: En fri, ikke-hvit kvinne med makt og penger. Hun er også elskerinnen til den danske generalguvernøren for de Vest-Indiske øyene. Petrine er hennes nære venninne, men også hennes eiendom. Det hele fungerer godt, inntil hviskinger om et slaveopprør setter forholdene mellom alle parter på prøve. Årets nominerte til Nordisk råds filmpris fra Danmark.

10. Filmer for de som vil gråte


When It Melts: Solskinn og søt nostalgi glir over i vonde minner i dette bekmørke dramaet der en kvinne vender tilbake til hjembygda for å konfrontere det som ble gjort med henne som barn.

Safe Place: Hva gjør man når noen man elsker blir sin egen verste fiende? Hva kan man i det hele tatt gjøre? Kroatias nominasjon til fjorårets Oscar er like vellaget som den er vond i sin skildring av en familie i krise etter et selvmordsforsøk.

11. Filmer for de som vil gråte OG le


Amanda: Amanda er tidlig i 20-årene og har alltid slitt med å få venner. Når hun flytter tilbake til Torino legger hun en plan for å overbevise Rebecca, som hun hang sammen med da hun var barn, om at de egentlig er bestevenner.

I Used To Be Funny: En traumatisert komiker forsøker å få livet tilbake på plass, men når en jente hun kjenner bedre enn noen andre forsvinner setter hun egne behov på vent. Med Rachel Sennott i hovedrollen.

12. Filmer for nostalgikeren


Oslo Pix viser flere gamle favoritter i løpet av festivaluken.

Herman: Filmen fra 1990 er basert på Lars Saabye Christensens roman ved samme navn. Den handler om 11 år gamle Herman som bor på Frogner i 1961. Med Anders Danielsen Lie i hovedrollen.

Suspiria (1977): En ung kvinnes drøm om å bli danser forvandles til et mareritt i denne trollbindende filmen fra Italias skrekkmester. Oslo Pix Filmfestival og Dansens Hus inviterer til gjensyn med Dario Argentos mesterverk SUSPIRIA.

Jane B. by Agnes V.: I forbindelse med at en av 1900-tallets store populærkulturelle ikoner Jane Birkin gikk bort i sommer setter festivalen opp dokumentaren om henne – laget av ikonet Agnès Varda.

13. Filmer for den politisk engasjerte


A Storm Foretold: Denne dokumentaren setter søkelyset på Trumps politiske kampanje i 2020 og den voldelige stormingen av den amerikanske kongressen gjennom å følge Roger Stone, Trumps politiske gudfar.

Midwives: To nyutdannede jordmødre forsøker å holde motet oppe i en hektisk arbeidshverdag i Léa Fehners nyeste spillefilm. MIDWIVES er et intenst, hjertevarmende og ikke minst relevant drama satt til en fransk barselavdeling.

The Recovery Channel: I The Recovery Channel tar regissør Ellen Ugelstad oss med inn i en fiktiv nyhetskanal som går i dybden på psykisk helse, menneskerettigheter og tvang. The Recovery Channel beskrives både som et personlig og politisk prosjekt. Filmen er basert på filmskaper Ellen Ugelstads egne erfaringer som pårørende i over 25 år.

//

Nova Noir dekker hele Oslo Pix. Følg med for anmeldelser, oppdatering og tips.