Foto: Victor Westerblad

Skumma anbefaler uke 37

Sommeren er offisielt OVER. Med det har to av tre i ukens anbefaling kanskje gått på en liten smell av typen tidlig høstdepresjon blandet med eksistensiell krise? Denne uka søker vi tilbake til barndommen! *Med Dua lita på øret*

Kanskje du skal bli en Ipad-baby?
av Victor Westerblad

Det er høstsesong
Det er studier, det er sorg
Det er arbeidstid
Det er ikke nok dødtid
Det er meg og en hjerne som deig
En hjerne som nærmer seg død
En evighet
Og en pc-skjerm som får øynene å blø.

…men det finnes en ting som tar tankene vekk fra den krevende studietiden. Noen tyr til musikk, andre til harde stoffer aka red bull og koffeinpiller. Men nei, jeg… Jeg kravler mot skjermen som en iPad-baby. Jeg vil slappe av, men fortsatt bli stimulert. Jeg vil se animert frukt hoppende fra side til side. Jeg vil se et utopi hvor all frukt kommer sammen kun for å gi meg en liten dose dopamin. Langt trenger jeg ikke å gå for dette. Nei, det er jo bare et søk unna på youtube. “Baby sensory videos” taster jeg på søkefeltet. “Wow, så mange farger”, tenker jeg og faller inn i en spiral av digital eufori.

Hvis du trenger avkobling, hvorfor ikke gjøre som meg, bli en iPad-baby!

Hvor ble det av barndommens nyskapning?
Av Kristin Knutsen

Det er visse konsepter fra barndommen man legger i bunnen av en skuff i hjernen og glemmer, til tross for genialiteten bak dippeduppens tilstand. Den siste tiden har gått til å tenke på disse dippeduppene, eller duppedittene om du vil. La meg presentere deg for to av disse, som falt ut av skuffen langt bak i hjernebarken her forleden.

Heimkunnskapen i Songdalen kommune er ikke mye å skryte av. Men blant posesuppene og fiskeboller i hvit saus, ble kanskje verdens beste oppfinnelse oppfunnet. «Bruk alltid en arbeidstallerken», husker jeg heimkunnskapslæreren sa, mens vi sto å skrelte gulrøtter til fiskebollene. Arbeids-motherføkkings-tallerken! Herregud, så revolusjonerende det er? Gleden av å kaste alt mulig skrell og skall i denne lille tallerken – et arbeidsjern uten like.

Her forleden var jeg også i Moss, for å besøke ei venninne. Hun hadde planlagt hele dagen fra start til slutt. Fantastisk, ikke sant? Alt jeg måtte gjøre var å toge fra Oslo til Moss og rusle litt rundt. Rusle etter sopp i skogen. Rusle rundt på kunstmuseet. Rusle til kafeen for å kjøpe en kringle med krem. Rusle alle steder i Moss, som rusles kan. Da vi skulle ta vårt farvel, meg og min venninne, poengterte hun fenomenet vi nettopp hadde opplevd sammen: aktivitetsdag. Igjen, aktivitet-motherfuckings-dag! Fra nå av skal jeg kun henge med folk så lenge det går under kategorien «aktivitetsdag».

Dua Lipa at your service
Av Astrid Tryggestad Sevre

Trenger vi egentlig enda en podkast laget av en kjendis? Nei ikke egentlig, men vi trenger en podkast hvor vår alles Dulapeep er vert!
Vi kjenner den albanske superstjernen som artisten bak det beste albumet som ble sluppet i 2020 (Future nostalgia). Eller kanskje som memet om hun som tenkte at dansing var å vrikke på EN hofte i takt med musikken, men som nå åler seg rundt på scener over hele verden i glitrende bodysuits med enda mer glitrende dansemooves! Når Dua ikke lager musikk til barbie filmen eller selger ut turneer samarbeider hun med BBC om dybdeintervjuer med spennende folk. Til nå har gjestene spent fra vinneren av sesong 9 av rupaul’s dragrace Sasha Velour til Elton John. Som intervjuer er Dua godt forberedt og god på å grave. Hun klarer også kunststykket å komme med egne perspektiver uten at det virker påtvunget. Som resultat er At your service en varm og interessant podkast ala drivkraft på NRK.