Foto: John-Halvdan Halvorsen

Oslostudentens Guide til Klassisk Musikk

Hvis du er interessert i hva klassisk musikk er, men er litt usikker på hvor du skal starte, er dette guiden for deg!

Som redaktør i det nye programmet på Radio Nova “Jazzer om Klassisk”, gleder det meg å fortelle om det massive tilbudet av klassisk musikk i Oslo! Vi bor en fantastisk konsertby, hvor du sikkert kan dra på tre konserter hver dag, og aldri se det samme to ganger. Den klassiske musikkscenen er variert og spennende, med masse kule tilbud for studenter.

Oslo-orkestrene

Hva med å besøke Oslo Filharmonien? Norges, og et av verdens beste, orkester holder faktisk til i Vika. De har et interessant program denne sesongen.
Mitt beste tips vil være å dra på en av konsertene som heter “kort og klassisk”.

Som tittelen tilsier er dette korte konserter, på underkant av en time. Disse konsertene er på onsdager kl. 19, og de selger øl i baren (Det er tross alt lillelørdag). “Kort og klassisk” er et veldig kult, og litt annerledes, vors.

Onsdag 11. oktober kan du høre et stykke av samtidskomponisten Lars Petter Hagen med det korte navnet: Kunstnerens fortvilelse foran de antikke fragmenters storhet. Dette er en personlig favoritt. Det er et poetisk verk, med flotte klanger som maler bilder du som lytter kan drømme deg inn i.

Etter dette skal den verdenskjente fiolinisten Janine Jansen spille Sibelius' fiolinkonsert. Også et verk som får tankene til å fare. Dette er musikk som forteller en historie. Er du glad i film og bøker er dette konserten for deg.

Onsdag 15. november er det en ny “kort og klassisk”; Brahms pianokonsert. Dette er et episk orkesterverk med pianosolist. Dramatikk og spenning er stikkord for denne konserten. Program og billetter kan man finne på “ofo.no”.

I tillegg til Filharmonien finnes også orkestrene KORK og Operaorkesteret i Oslo. Disse har også mange spennende konserter. Det er verdt å sjekke konsertprogrammene på
(Lenke til alle orkestrenes nettsider er i bunnen av artikkelen)

Ensemble Allegria

Det er ikke bare de store orkestrene som byr på musikkopplevelser. I Oslo har vi også mange kule ensembler (musikkgrupper/band som er mellom 3-20 medlemmer). Jeg vil særlig trekke frem Ensemble Allegria.

Dette er en gjeng unge musikere som spiller musikk på et høyt internasjonalt nivå, med et mål om å treffe unge. Søndag 19. november, bør du komme deg til Universitetets Aula. Her kan du høre Allegria spiller musikk av Henrik Hellstenius og Felix Mendelssohn.

I tillegg til Allegria vil jeg nevne Kammerorkesteret og Solistkoret, som også setter opp fortryllende, nyskapende konserter. Inne på nettsidene vil du finne konsertprogrammene. Her er det mye som er verdt å få med seg!

Fram

Fram konsertserie ble startet i 2021 av fire daværende studenter på Norges musikkhøgskole. Musikk som spilles på klassiske musikkscener er stort sett skrevet av døde menn fra Europa. Dette ville de gjøre noe med. På Frams konserter vil du utelukkende høre musikk skrevet av kvinnelige komponister, som kommer fra ulike deler av verden.

Foto: Emma Sukalic

Det er ikke bare klassisk musikk på konsertene, men også folkemusikk, elektronisk musikk og mye mer. Det er alltid hyggelig å være på Fram-konsertene. Det er en avslappende, “chill” stemning, og du kan også her nyte en god øl eller ti, mens du nyter vakker musikk. Publikummet på disse konsertene er ungt, og flesteparten er studenter.
Neste konsert er 14. november.

Samtidsmusikk

Klassisk musikk er ikke bare noe som skjedde for 200 år siden. Det er noe som skjer rundt oss hver dag. Det skrives ny “klassisk” musikk hele tiden. Som vi har sett spiller både Oslo Filharmonien og Ensemble Allegria ny musikk av nålevende komponister (samtidsmusikk), men det finnes også musikkgrupper som har spesialisert seg på den nye musikken.

Jeg vil trekke frem Cikada og Oslo Sinfonietta, som begge to spiller konserter jevnlig hele året rundt. Legg godt merke til konserten 25. november med Oslo Sinfonietta. Her skal de spille musikk av Rebecca Saunders (en personlig favoritt), et nytt verk som heter Skull. De skal også spille musikk av den unge komponisten Martin Hirsti Kvam. Denne konserten kan dere ikke gå glipp av!

Er du interessert i å dykke videre ned i tilbudene i Oslo kan du besøke https://liveklassisk.com/no, som har en god oversikt på hva som skjer. Enda viktigere, begynn å høre på “Jazzer om Klassisk” på Radio Nova, hver mandag kl. 18! Premiere 9. oktober!
De aller fleste konsertene i Oslo har studentrabatter.

Husk! Det er ingen riktig måte å nyte klassisk musikk på.

https://ofo.no/no/kalender
https://www.nrk.no/kork/konsertkalender/
https://www.operaen.no/#overview
https://ensembleallegria.no/konserter-og-billetter
https://www.kammerorkesteret.no/sesongen-23-24
https://solistkoret.no/konserter
https://www.framkonsertserie.no
https://www.cikada.no
https://www.oslosinfonietta.no/projects

(Skribenten er engasjert i Oslo Filharmonien som tilkallingsvakt. Han får ikke betalt og er ikke blitt spurt av OF om å skrive denne saken.)