Fra Øst til Å

Åja, så du vil være kul og interessant denne høsten? DU vil være hen mystiske på banen som tar fram ei bok? Du vil lese norsk samtidslitteratur du? Flaks for deg at Tekstbehandlingsprogrammet finnes da. Heldig, du.

For hva er det man skal lese? Hvor skal man starte? Joda, mange tar opp den Jon Fosse-boka de ikke gadd å lese på videregående nå for tida eller scroller gjennom BookTok for “fall girl books tihi:)”. Men jeg er stolt nover fra sjølvaste Radio Nova, og mener at den “noviske” tilnærmingen til musikk også gjelder litteraturen! Jeg har bestemt: du skal lese nytt og semi-ukjent denne høsten. Men hva skal jeg lese DA, O vise tekstbehandler? Denne høsten har tre nye, norske forfattere kommet med sine debutromaner, og jeg synes du skal lese dem.

Juni, juni denne høsten

Hæ, skal jeg lese ei sommerbok? La deg ikke lure av tittelen kjære leser! Martine Jonsruds debutroman Juni, juni handler faktisk ikke om sommeren, men om den “så vidt” unge Minken og hennes søvn-, kjærlighet- og relasjonsproblemer. Minken jobber i en dyrebutikk, har et “situationship” (som jeg har hørt er et ord mine jevnaldrende bruker?) og et komplisert forhold til sin mor og hennes seriemonogami. Livet går for fort for Minken, men også kanskje litt for sakte?

Dette er boka for deg som sliter med å finne retninga di denne høsten, for i Minken finner du ei likesinna. Du vil ha et lekent og humoristisk språk sa du? Jammen, her har’u det jo!

Juni, juni er en tilgjengelig og leken debutroman som også plasker rundt i det eksistensielle. Den perfekte boka for ei høst uten en fast agenda, ei bok med ei venninne du kan le av og med.

Gatelivet, skjønte du?

Nei, jeg skal ikke bli den litteraturanmelderen som prøver seg på det urbane språket til boka jeg anmelder. Kleint er det når 40 år gamle anmeldere i NRK bruker ord som “tæsje” og “habibi”, enda verre blir det når hu 21-åringen fra studentradioen prøver seg på det samme med like elendig resultat. For la oss være ærlige, da jeg leste Oliver Lovrenski sin debutroman Da vi var yngre, så måtte jeg ha ei ordliste. Jeg måtte det. Slike ord er fremmede for denne bondeknølen fra Fetsund. Men du må ikke tru at Lovrenski bruker dette språket uten mål og mening, Da vi var yngre er en pent sammensatt bok om det å vokse opp på Østkanten i Oslo. Ahh dette har jeg lest før, sier du.

Okay da, men hva hvis jeg legger til at Lovrenski kun er nitten år (!), og gjennom sin hovedkarakter og en unik fortellerstemme skaper et rikt persongalleri og en historie som tukler litt med de tørre tårekanalene dine? Med et orginalt ordbruk skaper Lovrenski en ektefølende historie. Jeg føler meg som en del av denne vennegjengen som havner på feil side av loven. Jeg vil liksom bare gi dem en klem, skjønner’u? Boka består også kun av fragmenter; korte avsnitt som gjør boka lett å lese.

Oliver Lovrenski sin debut om fire unge gutters vei inn i rusen og Oslos gateliv er åpen, rå og sårbar. Vil du grine litt, men samtidig la deg underholde av en helt orginal og særegen ord- og billedbruk? Les Da vi var yngre, da. Her bør du faktisk stole på hypen.

Et nordnorskt reisebrev

Å Oslo, denne høsten er’u fin, men jeg er lei av bylarm og denne sure vinden. Ta meg med et anna sted, som Lofoten for eksempel. Kan umulig være kaldt og grått der! Det er hvert fall nordover hovedkarakteren i Mot Å reiser sammen med kjæresten sin i starten av romanen, som setter i gang en rekke store livsendrende hendelser. Ole Giæver (skaperen bak filmer som Mot Naturen og Ellos eatnu - La elva leve) har med sin debutroman funnet frem de tøffe temaene og det vanskelige spørsmålet: hva skjer med de som står igjen etter et selvmord?

Hovedkarakteren Emil er langt fra… hva kan man si?... sosialt, eh, flink? Han vikler seg inn i vanskelige situasjoner, som skaper samtlige pute-øyeblikk. Emil leter etter både mening og svar i Nord-Norge, som en fisk i ukjent farevann (hehe fisk ikke sant? fordi det er Lofoten? Nei glem det, tynn suppe).

Giæver tar for seg tunge temaer på elegant vis i et landskap man både forelsker seg og føler ensomheten i. Både hverdagslig og eksistensiell, Mot Å treffer de nervene du må få litt liv i denne høsten.

Det har vært ei rik bokhøst så langt, så her er det bare å sette i gang! Les denne høsten, da. Vær litt boknørd, sammen med meg:)

Martine Jonsrud og Ole Giæver er gitt ut hos Oktober Forlag. Oliver Lovrenski er gitt ut hos Aschehoug. Bøkene nevnt i denne artikkelen har Tekstbehandlingsprogrammet fått tilsendt fra forlagene, men artikkelforfatteren har ikke blitt bedt om å skrive denne teksten av verken forlagene eller forfatterne.