Beatrice Bjørsvik

Selvhjelpskurs for incels

ALPHA, en absurd sammensmelting av nettets drøyeste pickup-artister, lærer ungdom om feminisme, kjønn og samfunnsforventninger.

Tekst: Melinda Haugen og Beatrice Bjørsvik

Ned trappen til Teaterkjeller'n på Oslo Nye står et badekar med t-skjorter og et bord med navnelapper. Publikum oppfordres til å finne en skjorte og et nytt navn før de finner seg en plass i salen. Med “Mor’di” og “Sir Fucks A Lot” festet til brystet, finner vi plassene våre ved siden av “Backflip Bjarne”, “Mikkel Magnus” og “DJ Derp” på bakerste rad.

En stemme selv David Attenborough hadde vært stolt av, begynner å snakke og bilder av løver på savannen vises på skjermen foran oss. Nei, ikke bare løver. Alphaløver. Stemmen bygger seg opp i et crescendo og når det nærmer seg klimaks hopper en kappekledd, fjærdekket og ikke minst macho mann frem fra bak sceneteppet. ALPHA har ankommet.


Eline Hallem og Joakim Kristoffer Gunby spiller i ALPHA - Finn Din Indre Konge. Foto: Beatrice Bjørsvik

Livshistorien til ALPHA startet da Eline Hallem og en kompis snakket om noen mørke sider av internett. Nettforum hvor selvutnevnte sjekkeeksperter tar på seg lærerrollen for mindre suksessfulle sjekkere. Tenk Andrew Tate som lærer Simen Velle å få seg matcher på Tinder. De fleste ønsker kanskje ta avstand fra disse sidene av internett. Men Hallem ville gå dypere.

- Av og til må jeg ta en liten innsjekk med meg selv

Hun brukte mye tid på å researche "toxic masculinity" for å skape karakteren ALPHA, og hun har innrømmet at av og til, må hun ta en liten innsjekk med seg selv for å sjekke hvor Eline slutter og ALPHA begynner. Kanskje har Andrew Tate et poeng? Det utsagnet til Jordan Peterson var ikke sååå drøyt? Disse tankene klarer hun heldigvis fort riste av seg.


ALPHA viser at ingen kvinne er for pen for en helt middelmådig mann! Foto: Beatrice Bjørsvik

Selv om showet er tullete, ironisk og svært underholdene, er det også alvor og viktig lærdom å ta med seg om blant annet feminisme, kjønn og samfunnsforventninger. Det gjør inntrykk når en kvinne står foran en mengde med folk og lærer bort metoder for hvordan en objektifiserer og manipulerer andre kvinner. Det er også Kultur- og likestillingsdepartementet og Kunnskapsdepartementet enig i, og valgte derfor sende Hellem på turné.

- I en tid hvor drag stigmatiseres og ulovliggjøres andre steder i verden, velger Den Kulturelle Skolesekken å være progressive og ta ungdom på alvor

I mange av disse showene Hallem har hatt for videregåendeelevene, har hun opplevd at ungdommene ønsker å snakke med henne etterpå. Showet har vekket tanker og følelser hos publikum og de har behov for å snakke videre om temaet. Deres unge alder til tross, er de svært reflekterte. Dette beviser kanskje også behovet for å fasilitere flere åpne samtaler rundt forventninger om kjønn og kjønnsroller.

Andre elever føler seg litt mer truffet og prøver å utfordre Hellem ved å komme alfahannen i forsvar, men hittil har ingen klart å vippe henne av pinnen.

- De skjønner alltid at jeg er mest alfa til slutt!


Hellem inviterer publikum til å delta aktivt under forestillingen. Foto: Beatrice Bjørsvik

ALPHA er bildet på hvor galt det kan gå. En sammensmelting av de drøyeste pickup-artister du finner på nett, full av “gode” råd om hvordan sjekke opp damer på byen, og ikke minst: get pussy. ALPHA har knekt damekoden, lært seg å snakke “Womanese” og deler av sin kunnskap med løftet om å “få en hver incel til å bli en damemagnet”.

- Who’s gonna get laid tonight? WE ARE!

Vi kom inn som Bea og Melinda, men gikk ut som “Mor’di” og “Sir Fucks A Lot” og er klare for å grab life by the pussy. Akkurat som vi har lært av ALPHA.


ALPHA; incelens messias. Toppfoto: Beatrice Bjørsvik

Journalistene i saken fikk akkreditering til forestillingen. Meningene som kommer frem er likevel journalistenes egne.