Hjelper sitron, lime, smertestillende, allergimedisiner eller vann? Foto: Ingar Jakob Feiring

Den hemmelig mirakelkuren mot bakfylla

Du våkner opp dagen der på etter gårdagens fest. Du føler deg ikke akkurat så veldig bra, du orker ikke reise deg opp i senga. Munnen føles tørr, du lengter etter vann og du føler deg trøtt selv om du har sovet en god stud. Så kommer det snikene en følelse i hode du har kjent på før, og litt etter litt blir dunkingen bare sterkere og sterkere. Du har hodepine. Det føles som du fortsatt er på festen. Du vet du bør stå opp, drikke vann, kanskje spise noe? Men når du reiser deg opp, merker du en ny følelse komme snikende opp fra magen. Du er kvalm. Hva gjorde jeg egentlig i går?

De fleste av oss har opplevd dette. Du er rett og slett bakfull, men du er ikke alene. De fleste har faktisk opplevd det samme. Så mye som 70 prosent av de som drikker opplever det mist en gang i året, og 15 prosent har opplevd det de siste 30 dagene. Hvor har du egentlig fått disse tallene fra?

Du snur deg og ser ned på gulvet ved sengen din, du strekker deg ned for å sjekke mobilen, jeg la den på ladning i går gjorde jeg ikke? Du ser heldigvis at mobilen er satt til ladning, men ved siden av ligger det en bok du ikke husker at du hadde. Har jeg tatt den med hjem i går fra festen? Du løfter opp boka og ser på den. Den heter «Fylla har skylla – med vitenskapen inn i bakrusen» og er skrevet av Alexander H. Sandtorv og gitt ut på Humanist forlag (2022). Kanskje den kan gi deg noen svar?

Det er mulig du har merket det allerede, men faktisk er det sånn at bakrusen varierer fra person til person. Noen er så heldige at de nesten ikke merker det dager der på, mens andre har så store plager at de tror de er i ferd med å stryke med hver eneste søndag. Så om du er som de aller fleste ville jeg anbefale deg å lese videre, slik at du får med deg de tips og triks for å minimere bakrusen.

Alle i nære og fjerne bekjente av deg kan derfor oppleve dagen der på forskjellig fra akkurat deg. Ikke nok med det, men din egen kropp vil også reagere forskjellig dagen der på fra gang til gang. Rart ikke sant Du stiller deg kanskje spørsmålet: Finnes det egentlig en kur mot bakrus? I så fall hva er denne mirakelkuren?

For den gangen jeg både drakk vin og øl, ble jeg mer bakfull en vanlig. Eller den gangen jeg drakk masse vann før jeg la meg ble jeg mindre bakfull. Det er nemlig en rekke faktorer som spiller inn på hvor bakfull du blir, alt fra hvor mye du spiste, hva du drakk og ikke mist hvor mye du drakk. Mye kan du heldigvis kontrollere, men for eksempel hvilket kjønn du er eller hvilken alder du har får du ikke gjort stort med. Derfor er det veldig bra at verken kjønn eller alder har så stor påvirkning på hvor bakfull du blir.

Vi kommer tilbake til mirakelkuren, men først skal du få 8 tips til hvordan du med enkle grep kan minimere bakrusen din basert på vitenskapelige forskning.

Lurer du på om alkoholen i utlandet er annerledes enn i Norge eller om har Norge en usunn drikkekultur? Hør hele Sorgenfris podkast om «Drikkekultur» her: Spotify eller Transistor.fm


Hva du drikker har noe å si. Her representert ved (fra venstre) vodka, gin, hvitvin, whisky, rom, rødvin og brandy Foto: Ingar Jakob Feiring

Her er 8 tips for å minimere bakrusen:

1 – Drikk vann som vanlig
Det hjelper ikke å drikke litervis med vann. Dehydrering er mye mindre vanlig en du tror, og det fører ikke til at du blir bakfull. Er du usikker, kan du se om urinen din er mørk eller lys. Er den mørkere en vanlig, trenger kroppen din vann. Så ta gjerne å drikk vann, spesielt om du er tørst, men hold deg til helt normale mengder.

2 – Bland øl og vin i den rekkefølgen du vil
Du har kanskje hørt at «Øl og vin blir fin, vin og øl blir krøll» men stemmer ikke. Det har ingen noen ting å si for bakrusen hvilken rekkefølge du drikker i, så drikk i den rekkefølgen du vil. Men husk: Det er lettere å ha kontroll på hvor mye du drikker, om du drikker noe med lavere alkoholprosent. Klarer du å drikke sånn at promillen stiger langsomt, vil bakrusen bli bedre, så det kan være lurt å droppe shots. Det å shotte ned på med sprit er aldri svaret på noe som helst.

3 – Hold deg unna mørk alkoholholdig drikke
Hvor mørkere alkoholen er hvor mer bakfull blir du faktisk. Så drikk minst mulig av de mørkeste typene som brandy, rødvin, rom og whisky, så blir du mindre bakfull.

4 – Ro ned på bobler i glasset
Det er usikkert om alkohol med bobler som champagne, cava og prosecco gjør deg mer bakfull. Så det kan være lurt å begrense seg, bare for å være på den sikre siden.

5 – Dropp snus og røyk.
Flere vitenskapelige studier viser at tar du du blir mer bakfull om du også bruker nikotin fra for eksempel røyk eller snus. Det ser nemlig ut som om nikotinen gjør deg mindre påvirket av alkoholen, dermed vil du også drikke mer, og dermed blir mer bakfull.

6 – Ikke drikk alkohol dagen der på.
Ikke drikk dagen der på med en reparasjons øl eller shot. Det er vitenskapelig bevist at dette ikke virker. Det du trenger er hvile og omsorg, ikke mer alkohol Reparerer du ofte? Det er et tegn på at du er avheng av alkohol, og det vil du ikke være.


Tar du deg en burger på vei hjem fra fest? Foto: Ragnhild Eikeland/Umami

7 – Spis både før og etter festen
Drikk aldri på tom mage. Spis derfor godt før du drar på fest. Nattmat er også en meget god ide. Alkoholen brytes nemlig ned langsommere, noe som fører til at du blir mindre bakfull.

8 – Ta deg en Ibux, og styr unna Paracet
Ønsker du å begrense hodepinen dagen der på bør du ta Ibuprofen (Ibux og Ibumetin), i siden for Paracetamol (Paracet, Pinex, Paracetamol Norfi, Pandodil). Paracetamol brytes ned til giftige stoffer i leveren din, som allerede er stresset etter å bryt ned alkoholen fra festen. Du kan i verstefall få akutt leversvikt, og vil du ikke ha. Har du i tillegg til hodepinen vodt i magen eller er kvalm? Da bør du droppe Ibuprofen som kan irritere slimhinnene i magesekken, og dermed forverre smerten og kvalmen i magen.

Har får du den ultimate mirakelkuren for å kurerer bakrusen!
Tro det eller ei. Alle påvirkere i sosiale medier, personer, bedrifter og produsenter som forteller deg at det finnes en mirakelkur for å fjerne bakrusen lyver for deg. Det finnes ingen kur, pille medisin, diett etter treningsform som fjerner bakrusen. Alt fra ulike drikker av sitron, allergimedisin, vann fra sylteagurk og alt mulig andre råd fungerer dessverre ikke.

Om du er enormt plaget av heftige bakrus bør du derfor følge rådene over, og om de ikke fungerer. Bør du nok drikke mindre alkohol.

God bedring!

De «8 tips for å minimere bakrusen» er basert på to kapitler i boken: «Fylla har skylla – med vitenskapen inn i bakrusen» som er skrevet av Alexander H. Sandtorv og gitt ut på Humanist forlag i 2022.

Vil du lære mer drikkekultur? Hør Sorgenfri episoden om det her Spotify eller Transistor.fm