Den beste oppvarmingen skjer ikke på gymmen

I dag starter musikkdagene på Roskilde, som betyr at vi allerede har tre dager med mindre artister bak oss. Dette er våre favoritter fra oppvarmingsdagene!

Oppvarmingsdagene på Roskilde, nå kalt "First Days" har fått et stort løft de siste årene. Fra småkonserter rundt campingplassene, har dagene nå fått et eget sceneområde med to scener i kanten av den sentrale festivalplassen. En helt nødvendig respekt til de små, men viktige artistene programmet inneholder, og et grep som gjør det mye lettere for publikum å oppleve flest mulig av disse konsertene.

Effekten av det merkes. Særlig de siste dagene trekker konsertene store folkemengder, mye større en de gamle scenene kunne fasilitere. Og noen av artistene som inntar scenene Eos og Gaia leverer spesielt godt. Her er seks artister det er verdt å merke seg videre.

Gorgeous

Det er fortsatt ikke uvanlig for unge å like "all musikk, unntatt country", så å mikse indiepop med country kan gå begge veier. Men hos danske Gorgeous viser virkelig begge sjangerne seg fra sine beste sider. Duoen stilte med et backingband på ytterligere fem personer, som hjalp lydbildet å nå helt opp.

Men, det var den sterke vokalen som gjorde at settet for alvor satte seg i kroppen. Den kan du også sjekke ut hjemmefra, for i starten av måneden kom de med den drømmende singelen "Subconscious" som du bare MÅ høre.

Sonic Girl

Nei, det er hverken Barbie eller Paris Hilton. Danske Sonic Girl har bare mestret Y2k-estetikken så til de grader. Og det speiler seg også i musikken. Hun lager hyperpop, men mikser den med mørkere techno, og konserten beveger seg fra sukkersøtt til klubben og videre inn i et emo-landskap.

Midt i denne konserten kaster hun parykken og fremfører som "bare Maria" i hjembyen Roskilde. Det er likevel ikke denne sentimentale verdien, men den rå musikken som får et norsk hjerte til å banke.

Ash Olsen

Det er stort sett danske navn på oppvarmingsplakaten, men det har blitt plass til tre norske artister. Ash Olsen er en av dem, og er en svært verdig representant for vårt moderland. Hun eier den største scenen, Eos, med en rå og samtidig myk attitude, og rapper veldig bra. Konserten tiltrekker seg både nordmenn og dansker selv om den begynner mens en storm driver og løyer over festivalområdet, og publikum får danse og digge seg tørre til groovy beats.

Radio Novas morgenprogram Frokost intervjuet Olsen etter konserten, det kan du lese HER eller høre HER.

Nakkeknækker

Jeg anmeldte metalbandet Nakkeknækker for Skumma Kultur for ca nøyaktig ett år siden. Da skrev jeg at bandet hadde potensiale og konserten var bra, men at det også var litt prematurt og at de måtte finne sin egen stemme. Det tok ikke guttene mer en et år å ordne det.

De kommer ut på scenen med en så selvsikker tilstedeværelse at det nesten ikke er til å kjenne igjen. Muligens er det scenen, muligens bare at de smiler så mye, men litt av det makabre fra i fjor har blitt byttet ut med mer klassiske hardrock-fakter. Likevel har både lyden og konsetropplevelsen løftet seg noe helt enormt, og jeg kan ikke annet enn å smile jeg også.

August Høyen

Danske August Høyen har nok ikke helt innsett hvor stor denne konserten kommer til å bli når han kommer ut på scenen. Når publikum blir med på vokla fra første strofe, lyser han opp, og leverer videre et sett som gir oss såre kjærlighetsbalader på varmeste vis.

Musikken hans er myk pop, men mikset med en god dose rnb. Og plutseilig også med country. Publikum får lære to nye linedance-trinn (1. skritt til venstre, 2. skritt til høyre) og beveger seg sidelengs med hele denne låta. Det er skikkelig fint å se flinke artister ha store øyeblikk på disse scenene, og låta "Blomster Visner" går rett i spillelista etter konserten, i påvente av neste kjørlighetssorg.

Tacobitch

Tacobitch har blitt en mytisk act hjemme i Norge. Maskert i kostymer som ser ut som de er laget i kunst og håndtverk på senest ungdomsskolen, spiller de helt drøyt hard techno mens dansere fremfører eksentriske moves på scenen, gjør aerobic og hopper tau.

Det føles veldig som den typen europeiske hvor man betaler hundrelapper i inngang for å ikke høre vennene dine over musikken og se på utkledde dansere som spytter flammer eller turner fra taket. Den eneste forskjellen er at det er mye morsommere å være på Tacobitch denne kvelden.

I august kommer kollektivet endelig (!) tilbake til Oslo, og vi anbefaler på det sterkeste å sikre seg billetter til konserten på Parkteateret med en gang.

I denne spillelisten fyller vi kontinuerlig på med den feteste musikken vi plukker opp på sommerens festivaler.

Alle bilder: Sofie Martesdatter Granberg