Foto: Fredrik Mittet

Din guide til Mirage Filmfestival

Festivalsommeren er over, men nå er det på tide å forberede seg på festivalhøsten! Dersom du, som mange andre, synes det er vanskelig å sette seg inn i festivalprogram og vite hva som er fett og ikke, så kommer løsningen her! Vi har laget en guide for deg til Mirage Filmfestival.

I år igjen er det duket for Mirage filmfestival, en ny internasjonal filmfestival i Oslo dedikert til kunstneriske filmer med høy filmatisk ambisjon. Festivalen er fylt med dokumentarer, kortfilmer, hybridfilmer, panelsamtaler, besøk av filmskaperne og diverse andre arrangementer. Det er en sosial og fortryllende festival der man kan møte mange forskjellige mennesker med forskjellige interesser. I fjor var vårt medlem Lars og dekket Mirage, den nettsaken kan du lese her. I år skal Karl Aksel, Astrid og undertegnede Karin delta på festivalen og vi gleder oss stort! Festivalen finner sted på Vega Scene, samt i lokaler i umiddelbar nærhet.


Foto: Fredrik Mittet

Festivaler kan være vanskelig å navigere, det er mange filmer, mye program og forskjellige arrangementer man vil delta på. Spørsmålet er da: hva skal jeg delta på og hva skal jeg prioritere? Vi har derfor satt sammen ni tips til filmer du bør få med deg i løpet av festivalen.
Festivalen har også laget to forskjellige løyper man kan bruke for å gjøre det lettere å planlegge festivalen. Festivalrutene finner du her og har også informasjon om billetter. Det er studentrabatt bare så du vet det ;))

Her kommer våres anbefalinger til filmer du burde få med deg!

Between revolutions - Vlad Petri

Fredag 13.10, 17:30 & Søndag 15.10, 18:00
To kvinner i hvert sitt hjemland kjemper for sin stemme mens Shah i Iran faller og Ceausescu i Romania blir styrtet. De klamrer seg til vennskapet de har mellom hverandre, til tross for alle hindrene og utfordringene som kommer med et land i uro. Filmen utforsker vennskap, kreftene som finnes i fellesskap, skjørheten i å være alene, men også påvirkningskraften et individ kan ha. Regissøren Vlad Petri bruker vennskap som et springbrett inn i kultur og historie for å vise oss likhetene i kulturer og mennesker, men også hendelser som kan sette samfunnet ut av balanse. Between revolutions er en emosjonell og aktuell film du ikke bør gå glipp av.

Blade - Stephen Norrington

Lørdag 14.10, 00:30 (gratis inngang!)
Blade er ingen ny film, den kom ut i 1998, men er allikevel en film jeg gleder meg stort til å se! Det er en 90-talls slayer-kultklassiker med blodtørstige vampyrer med en legendarisk egenartet atmosfære som sluker deg helt fra første sekund. Det er en underholdende, makaber og overdådig horrorfilm med en rekke fantastiske og banebrytende action-sekvenser. Det er blodsprut, vampyrer og disco, hva mer kan du be om? Filmen er en tribute til alt bra og alt dårlig fra 90-tallet og denne visningen blir ingenting annet enn legendarisk. Denne filmen har blitt plukket ut i samarbeid med Vega Scene og vil bli vist i ekte 90-talls ånd, nemlig midt på natten på VHS. Om ikke det er kult så vet ikke jeg!

Rewind and play - Alain Gomis

Fredag 13.10, 21:30 & Søndag 15.10, 19:15
Etter å ha turnert i tre uker i Europa i 1969, seks dager i uka, ett år før han sluttet fullstendig med å spille, ankom Thelonious Monk, den legendariske jazzpianisten Paris for å fremføre en konsert. Før denne konserten skulle han først bare ha en kjapp fremførelse på en TV-serie. Regissør Alain Gomis har fått tilgang til alt råmateriale fra denne innspillingen og viser det nå frem til oss. Vi får et rått og nakent syn på Monk via vakre, men fryktinngytende videoer som viser oss sannheten bak forhåndsinnspilt TV. Hvordan får de det de vil ha? Hvordan blir utøverne utnyttet? Er det så genuint som publikum skal ha det til å tro?
Filmen er både et portrett av en musiker som levde og eksisterte for sin musikk, men også hvordan media har mulighet til å snu og vende en historie til å fortelle akkurat det de vil at den skal gjøre.

VINTERSAGA - Carl Olsson

Lørdag 14.10, 19:45 & Søndag 15.10, 20:45
Hva skjer egentlig med menneskesinnet når vintermørket kommer krypene og dagene blir kortere? I svenske Carl Olssons film blir vi vitne til et testamentet av en skandinavers sjel i det som omtales som cinematisk perfeksjon og estetisk brillianse. Filmen er delt i 24 kapitler og er titulert som en rå og ærlig komedie som tar for seg tematikk vi kanskje ellers ville forbundet med tragedien. Sylskarp satire og sosiologisk nærlesing av et folk smelter sammen og viser oss de uunngåelige effektene vintermørket har på både mennesker og byer. Olssons mesterlige varemerke med lange, frosne, observerende scener titter rett inn i sjela på velferdsstaten. I VINTERSAGA blir publikum vitner til hans særegne uttrykk levert i et tempo som garanterer indre uro.

De Facto - Selma Doborac

Torsdag 12.10, 13:00
Her følger vi en enkel samtale mellom to mennesker i det de avslører detaljer om grufulle krigsforbrytelser. Nedstrippa og avkledd, med sansene arbeidene i høygir går vi i møte med tilståelser fra mordere, minnene om kalkulert utførte massakre, tortur, grufulle henrettelser og seksuell vold. Dette er beretninger fra mennesker som har stått bak folkemord og organisert masseutryddelse. Det umenneskelige i menneskeheten. En sterk og urovekkende film om krigsforbrytelser og gjerningsmennene bak. Selma Doborac utforsker viktigheten av skepsis og årvåkenhet i møtet med intoleranse og hat. Filmen er en påminnelse om at umenneskelige handlinger ikke utføres av monstre, men av menneskene midt i blant oss.

ANQA - Helin Çelik

Fredag 13.10, 19:30 & Lørdag 14.10, 16:15
Vi følger tre sterke men sårede kvinner når de fanges mellom de fire veggene i sine egne hjem, og konfrontere med traumene fra fortiden. Tryggheten av å oppholde seg i sitt eget hjem, blant gardiner, varme ullpledd og myke gulvtepper er blitt fengselet som isolerer dem fra omverden, både fysisk og metaforisk. Spanske Helin
Çeliks filmografi trigger publikums sanser og lar oss kjenne lukter av brent støv, såpestykker og kjenne dunete teppefibre under føttene. Vi får være med inn i leilighetene deres når de må hanskes med fortidens traumer og hvordan de skal navigere seg i det okkuperte terrenget av systematisert, patriarkalsk vold, kjønnsdiskriminering og konsekvensene av tidligere valg. Çelik undersøker hvordan politiske og sosiale aspekter alltid vil påvirke og ta del i våre individuelle erfaringer.

Fragments of Paradise - KD Davison

Torsdag 12.10, 17:00 & Søndag 15.10, 21:00
I «Fragments of Paradise» møter vi Jonas Mekas, en pionér innen kortfilmmediet, og innen avant-garde kinobevegelsen. Filmen tar for seg livet, og meningen med det for filmskaperen, og samtidig åpner dørene til hva som skjuler bak linsen for mannen som har vært mentor til både Martin Scorsese og Chantal Akerman. «Fragments of Paradise» er en hyllest til en av de viktigste menneskene innen eksperimentell kino, og bør absolutt ikke hoppes over.

Geographies of Solitude - Jacquelyn Mills

Fredag 13.10, 22:00 & Lørdag 14.10, 18:45
Geographies of Solitude besøker Zoe Lucas, en naturverner som, siden 70 tallet, har bodd i ensomhet på en øy for å observere fauna og flora. Filmen gir seg ut til å være en fredelig men gripende kinematisk og audiovisuell opplevelse, og filmens 28 forskjellige internasjonale priser bekrefter dette. Regissør Jacquelyn Mills og lyddesigner Andreas Mendritzki tar turen ved fredagens visning, som utvilsomt blir en fortreffelig opplevelse.

Smoke Sauna Sisterhood - Anna Hints

Lørdag 14.10, 13:00 & Søndag 15.10, 20:30
Blant strålende anmeldelser og utmerkelser finner vi «Smoke Sauna Sisterhood», en intim Estisk/Finsk dokumentar om en gruppe kvinners ritualer for renselse av sjel og kropp i det Finske hyperpopulære fenomenet – badstue. Den gode kinematografien og publikums mottakelse, kombinert med storfint besøk fra filmens kinematograf Ants Tammik gjør dette til en film det definitivt er verdt å få med seg.


Foto: Fredrik Mittet

Vi håper dette gjør det lettere å delta på Mirage, vi skal i allefall være der og kose oss masse! Sees vi der?

Toppfoto: Fredrik Mittet